Αυτοί που άντεξαν. Οι κυβερνήσεις 4ετίας, οι πιο βραχύβιες και οι εξαντλητικές χρονιές με διπλές και τριπλές κάλπες

Αυτοί που άντεξαν. Οι κυβερνήσεις 4ετίας, οι πιο βραχύβιες και οι εξαντλητικές χρονιές με διπλές και τριπλές κάλπες
FILE--Former Greek prime minsiter Andreas Papandreou, center, during his swearing in ceremony as prime minister of Greece, October 21, 1981. At right is Greece's former President Constantine Caramanlis. Papandreou, the first Socialist prime minister of Greece and leader of Greece s ruling party, died at home early Sunday, news media reported. He was 77. (AP Photo/Aris Saris)
FILE--Former Greek prime minsiter Andreas Papandreou, center, during his swearing in ceremony as prime minister of Greece, October 21, 1981. At right is Greece's former President Constantine Caramanlis. Papandreou, the first Socialist prime minister of Greece and leader of Greece s ruling party, died at home early Sunday, news media reported. He was 77. (AP Photo/Aris Saris)
ASSOCIATED PRESS

Ότι το Σύνταγμα ορίζει πως οι εθνικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως επίσης καλά πως από το 1974 και μετά λίγες φορές μια Βουλή κατάφερε να ολοκληρώσει τον βίο της. Είτε επειδή οι κυβερνήσεις δεν εξασφάλιζαν ψήφο εμπιστοσύνης και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν ήταν εφικτός είτε επειδή το κόμμα που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας επέλεγε τον εκλογικό αιφνιδιασμό έναντι των κομματικών του αντιπάλων.

Αλήθεια όμως, πόσες φορές μια Βουλή κατάφερε να ολοκληρώσει τον τετραετή βίο της; Ποια ήταν η πιο σύντομη; Πόσες φορές διεξήχθησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις την ίδια χρονιά;

Ιδού λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εθνικές εκλογές από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα:

  1. Από το 1974 μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή μέσα 41 χρόνια προκηρύχθηκαν και διεξήχθησαν 17 εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή επτά περισσότερες απ ό,τι θα έπρεπε.
  2. Οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου 1974, ανήμερα της Επετείου του Πολυτεχνείου και πρώτος πρωθυπουργός της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το κόμμα της ΝΔ να παίρνει το υψηλότερο ποσοστό κόμματος μέχρι σήμερα, 54,37%.

  • Ο βίος όμως της πρώτης Βουλής της Μεταπολίτευσης ήταν τριετής αφού διεξήχθησαν εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1977. Η δεύτερη παντως θητεία της ΝΔ ήταν πλήρης.
  • Πολλοί εσφαλμένα νομίζουν πως η Βουλή που αναδείχθηκε το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου να παίρνουν το τιμόνι της χώρας, κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία. Κι όμως. Οι εκλογές του 1985 έγιναν περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα.
  • Η πρώτη πλήρης τετραετία ήταν αυτή της περιόδου Ιουνίου 1985 - Ιουνίου 1989, διάστημα κατά το οποίο επίσης το ΠΑΣΟΚ ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας.
  • Το 1989 ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία διεξήχθησαν δύο εθνικές εκλογές με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται στις 5 Νοεμβρίου 1989.
  • Επειδή όμως ακολούθησαν και οι εθνικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, ουσιαστικά διεξήχθησαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 10 μήνες. Κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
  • Και η Βουλή όμως της 8ης Απριλίου 1990 και η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν κατάφερε να μακροημερεύσει αφού κάλπες στήθηκαν ξανά στις τον Οκτώβριο του 1993 στις οποίες αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργός ήταν αρχικά ο Α.Παπανδρέου και ακολούθως ο Κώστας Σημίτης.
  • Δεν εξάντλησαν όμως την τετραετία και οι εκλογές διεξήχθησαν περίπου τρία χρόνια μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου 1996.
  • Οι επόμενες εκλογές επίσης δεν ήρθαν στην ώρα τους, αλλά περίπου πέντε μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2000. Ακολούθησε όμως μια πλήρης τετραετία με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, δηλαδή μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.
  • Η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής που εξελέγησαν σε αυτές τις εκλογές, άντεξαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, δηλαδή 3,5 χρόνια.
  • Η δεύτερη θητεία του Κ.Καραμανλή ήταν ακόμη συντομότερη, και για την ακρίβεια δύο ετών αφού οι κάλπες στήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ.
  • Από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 και οι βραχύβιες βουλευτικές περίοδοι, γίνονται κανόνας.
  • Κάλπες στήνονται 31 μήνες μετά την νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και τις εκλογές του Μαϊου του 2012 κερδίζει η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.
  • Το 2012, βέβαια διεξάγονται και πάλι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τον Μάιο οι πρώτες και οι επαναληπτικές- εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης - τον Ιούνιο.
  • Η νέα Βουλή και η κυβέρνηση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά άντεξαν περίπου δυόμιση χρόνια.
  • Οι κάλπες όμως της 25ης Ιανουαρίου 2015 ανέδειξαν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία αριστερό κόμμα στην εξουσία, τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός έγινε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ήταν προφανώς γραφτό να μην είναι οι τελευταίες κάλπες της χρονιάς. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου έχουμε και πάλι ραντεβού με την κάλπη. Ενδιάμεσα φυσικά, διεξήχθη και το πρώτο δημοψήσιμα, το Ιούνιο.
  • Γι΄αυτό τώρα σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιο και ελπίζουμε να μην μπούμε σε εκλογικό τμήμα τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Έτσι για αλλαγή.

    Δημοφιλή