ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2015 11:36 EEST | Updated 25/08/2015 11:37 EEST

Φουλ για εκλογές και η Τουρκία. Εντολή για σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης έδωσε ο Ερντογάν. Κάλπες το φθινόπωρο

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - AUGUST 25: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) meet in Turkish Presidential Complex in Ankara, Turkey, on August 25, 2015. (Photo by Yasin Bulbul/Turkish Presidency/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία ο Ερντογάν «που αποφάσισε να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές (...) ανέθεσε στον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου να συγκροτήσει το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο». Σημειώνεται πάντως πως αυτή η προσωρινή κυβέρνηση, που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Τουρκίας, πρέπει να σχηματιστεί μέσα σε πέντε ημέρες.

Αναμένεται να αποτελείται από βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανάλογα με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (CHP) και οι εθνικιστές (MHP), έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Ο Νταβούτογλου μπορεί επίσης να απευθυνθεί σε «ανεξάρτητες"» προσωπικότητες, τεχνοκράτες ή πρώην μέλη του AKP.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε από το 2002, κατακρημνίζοντας τις ελπίδες του προέδρου Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Από τότε η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Νταβούτογλου με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε αποτυχία.

Ο αρχηγός του κράτους, που κατηγορείται ότι θέλει να κυβερνήσει μόνος, είχε ζητήσει επίσημα χθες τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, εν μέσω αναζωπύρωσης των βίαιων επεισοδίων με τους κούρδους αντάρτες.

Σήμερα, ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαύρο πρόβατο για τον Ερντογάν, τον κατηγόρησε ότι «ανέστειλε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία» και ότι επιδίδεται σε «πολιτικό πραξικόπημα».

Ο κούρδος ηγέτης κάλεσε επίσης και πάλι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την Άγκυρα να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο, έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ημερομηνία των νέων εκλογών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, όμως ο Ερντογάν έχει δηλώσει ήδη πως μπορεί να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι 34 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες αεροπορικές επιδομές που εξαπέλυσε σε στρατόπεδα της οργάνωσης στην ορεινή περιοχή Καντίλ του βορείου Ιράκ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)