ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Οι υποψήφιοι αλλιώς – Δημήτρης Τσιόδρας, ΝΔ – Α΄ Αθήνας

«Στην πολιτική θέλω να έχω δρόμο αλλά δεν οραματίζομαι τον εαυτό μου βιδωμένο σε μία πολιτική καρέκλα»
Eurokinissi

Video: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α΄ Αθήνας, τονίζει ότι ενώ η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο η χώρα μας έχει μείνει πίσω –ειδικά στο εκπαιδευτικό σύστημα, υποστηρίζει ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ ψηφοφόροι από διάφορους πολιτικούς χώρους, εξηγεί ότι έκανε προεκλογικό αγώνα με οικολογική συνείδηση και μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη του, αποκαλύπτει τι θέλει να κάνει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του στην πολιτική και δεν διστάζει να αναφέρει με ποιους πολιτικούς του αντιπάλους έχει την καλύτερη σχέση.

HuffPost: Ποια μεταρρύθμιση έχει καθυστερήσει περισσότερο στην Ελλάδα;

ΔΤ: Αναμφισβήτητα η συνολική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η μεταρρύθμιση που καθυστερεί και καθηλώνει και τη χώρα συνολικά. Μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση για την περίφημη ανάπτυξη ξεκινάει από την παιδεία. Δυστυχώς στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αντί να πάμε μπροστά, πήγαμε πολύ πίσω.

Το τρίπτυχο που μάς αφήνει αυτή η κυβέρνηση στην Παιδεία είναι: Ελάχιστη προσπάθεια –γιατί «η αριστεία είναι ρετσινιά»– ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων–και «όλοι μέσα» με το δήθεν ”πανεπιστήμιο σε όλους» που σημαίνει ανώτατη παιδεία χαμηλής ποιότητας.

Η χαμηλή ποιότητα όμως αυξάνει τις ανισότητες δίνοντας δυνατότητες επιλογής και εξέλιξης μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με ρυθμούς γρηγορότερους από τη δική μας ικανότητα να αντιληφθούμε τις αλλαγές και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα «καίει κάρβουνο».

Την ώρα που τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη εμείς συζητάμε για το άσυλο. Είμαστε προσκολλημένοι στην μεταδικτατορική εποχή και στην εποχή της δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης ενώ βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη.

Ο πυρήνας της προσαρμογής στο μέλλον είναι το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις εκφάνσεις με πυρήνα το δημόσιο ΑΕΙ. Όμως η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα ενίσχυαν τον ανταγωνισμό και θα συνέβαλαν και στη βελτίωση των δημόσιων ΑΕΙ, ήταν ένα ακόμα κολοσσιαίο λάθος. Γυρίζουμε τις πλάτες μας στο μέλλον ενώ διαθέτουμε σπουδαίους επιστήμονες εντός και εκτός συνόρων.

HuffPost: Αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο να δηλώνει ο υποψήφιος ότι είναι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος;

ΔΤ: Αυτά φρόντισε να τα λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τις εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες που ανέπτυξε αυτά τα 4,5 χρόνια πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις πολιτικές ταυτότητες. Αν σας έλεγα πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα κατέβαινε ο Παπαχριστόπουλος, η Κουντουρά, η Παπακώστα και ο Κουίκ με τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα λέγατε; Δεν ήμουν ποτέ με το κόμμα της παλιάς Ελλάδας. Ήμουν και παραμένω σταθερός υποστηρικτής μεταρρυθμίσεων σε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση προς όφελος της πατρίδας και των πολλών. Αυτή τη στιγμή στηρίζουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη πολίτες από ένα πολύ ευρύ φάσμα δυνάμεων, ακόμη κι από το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, για την ανάπτυξη της χώρας, για την πορεία της Ελλάδας μετά την κρίση. Αυτό προέχει.

Eurokinissi

HuffPost: Κοστίζει ακριβά η προσωπική προεκλογική σας καμπάνια;

ΔΤ: Ως δημοσιογράφος και ως εκπρόσωπος τύπου η προβολή από τα media είναι αρκετά εκτεταμένη. Φυσικά αυτό δεν αρκεί. Για να υποστηρίξω την υποψηφιότητά μου τύπωσα φυλλάδια, κάρτες (όλα από ανακυκλώσιμο υλικό), θα στείλω sms και επένδυσα στο digital marketing με καταχωρίσεις και διαφημίσεις σε ιστοσελίδες. Οι συναντήσεις με πολίτες και φίλους σε καφέ και εστιατόρια είναι κι αυτό κάτι που κοστίζει αλλά -ειλικρινά το λέω- έχω κερδίσει τόσα πολλά μέσα σ’αυτό το μήνα από τις επαφές με τους πολίτες που αξίζει τον κόπο. Γενικά θα έλεγα ότι κοστίζει, αλλά μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη μου.

HuffPost: Τι δουλειά κάνατε πριν και τι σκοπεύετε να κάνετε μετά την πολιτική;

ΔΤ: Εργάστηκα ως Δημοσιογράφος για 25 χρόνια. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις. Δεν θεωρώ την πολιτική επάγγελμα. Αν οι πολίτες με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή, θα το κάνω με συνέπεια, έχοντας συνείδηση ότι είμαι εκπρόσωπός τους κι όχι κάποιος που απλώς πήρε την ψήφο τους και θα τον ξαναδούν στις επόμενες εκλογές. Έχω δουλέψει από μικρό παιδί και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι όλα έρχονται και παρέρχονται. Σήμερα είμαι στα 60. Στην πολιτική θέλω να έχω δρόμο, αλλά αν έχουμε υγεία θέλω και κάποια χρόνια ξεκούρασης. Διάβασμα, ταξίδια που δεν έχω προλάβει να κάνω, πρέφα κι άραγμα στο καφενείο. Δεν οραματίζομαι τον εαυτό μου βιδωμένο σε μια πολιτική καρέκλα.

HuffPost: Ποιον πολιτικό σας αντίπαλο εκτιμάτε περισσότερο και γιατί;

ΔΤ: Πολιτικοί αντίπαλοι όντως υπάρχουν αλλά σε καμία περίπτωση εχθροί. Είναι αρκετοί οι πολιτικοί αντίπαλοι που συμπαθώ. Ιδιαιτέρως εκτιμώ εκείνους που προβάλλουν επιχειρήματα, ακούν και κάνουν πολιτισμένο διάλογο επί της ουσίας. Θα ξεχώριζα τον Γιάννη Αμανατίδη, τον Σάκη Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Σεβαστάκη. Οι ισχυρές πολιτικές μας διαφωνίες δεν μας εμπόδισαν ποτέ να έχουμε κόσμιες αντιπαραθέσεις.

Και μία απάντηση σε 60″...

Δημοφιλή