ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2020 11:15 EET

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί βγήκε το πρώτο αποτέλεσμα πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία

Χάρη σε έναν παλιό περίεργο νόμο.

ASSOCIATED PRESS

Δύο μικρές αγροτικές κοινότητες στο Νιού Χάμσαϊρ ψήφισαν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα - και, χάρη σε ένα περίεργο νόμο για τις εκλογές, έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Και οι πέντε ψηφοφόροι στο Ντιξβίλ Νότς επέλεξαν τον Δημοκρατικό υποψήφιο, Τζο Μπάιντεν, έναντι του νυν προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο ψηφοδέλτιο που έπεσε στην κάλπη ήταν ενός ένθερμου Ρεπουμπλικάνου, του Λες Όττεν, ο οποίος όμως ψήφισε τον Μπάιντεν και εξήγησε σε ένα βίντεο γιατί πήγε αυτή την απόφαση:

Όπως είπε, δεν συμφωνεί με τον Μπάιντεν σε κάποια πράγματα, αλλά τώρα θέλει έναν πρόεδρο που να ενώνει, όχι να χωρίζει τον λαό.

Η μικρή κοινότητα του Μίλσφιλντ, ολοκλήρωσε την ψηφοφορία της λίγο μετά το Ντιξβίλ Νότς, με τον Τραμπ να έχει καλύτερη τύχη: νίκησε τον Μπάιντεν 16-5. Ο Τραμπ έλαβε επίσης 16 ψήφους εκεί το 2016, έναντι 5 η Κλίντον.

Μια τρίτη κοινότητα, το Χαρτ Λοκέισον, που επίσης ολοκληρώνει την ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα, φέτος το ακύρωσε λόγω κορονοϊού.

Ο Μαρκ Ντίντορφ από την περιοχή είπε ότι η απόφαση ελήφθη για την υγεία και την ασφάλεια των 48 ψηφοφόρων καθώς και των εργαζομένων για την εκλογική διαδικασία.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει εύκολα το Νιού Χάμσαϊρ. Το FiveThirtyEight του δίνει προβάδισμα 11,1 μονάδων έναντι του Τραμπ.

Η νομοθεσία του Νιού Χάμσαϊρ επιτρέπει σε κοινότητες με λιγότερα από 100 άτομα να ανοίξουν τις κάλπες τους τα μεσάνυχτα και να κλείσουν όταν όλοι θα έχουν ψηφίσει.

Στο παρελθόν, ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι «πρώτοι στο έθνος» ψηφοφόροι, ένας χαρακτηρισμός που έχασε το νόημά του όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται η πρόωρη ψηφοφορία.

Φέτος, για παράδειγμα, περίπου 100 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη ψηφίσει σε ολόκληρη τη χώρα.