ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2018 17:49 EEST | Updated 07/05/2018 19:28 EEST

Εκλογές στο Λίβανο: Κερδισμένη η Χεζμπολάχ, με απώλειες το κόμμα του πρωθυπουργού

Aziz Taher / Reuters

Το ένα τρίτο των εδρών του στο κοινοβούλιο χάνει το κόμμα του πρωθυπουργού, Σάαντ αλ Χαρίρι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, στις πρώτες εκλογές που έγιναν στον Λίβανο μετά από 9 χρόνια. 

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Χαρίρι είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής το κόμμα του, το Κίνημα για το Μέλλον, κερδίζει 21 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου, από 33 που κατείχε. 

 Αντίθετα, κερδισμένη βγαίνει η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι πολιτικοί της σύμμαχοι. Σύμφωνα με το Reuters, οδεύουν να κερδίσουν πάνω από τις μισές έδρες -συνολικά 67.

Το αποτέλεσμα αυτό θα δώσει ώθηση στη Χεζμπολάχ από πολιτική άποψη, καθώς τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι πολιτικοί που πρόσκεινται στην οργάνωση θα εξασφαλίσουν απλή μεν, αλλά πάντως πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη λιβανέζικη Βουλή. Για αρκετούς αναλυτές, η ισχυρή θέση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αντανακλά την άνοδο της ισχύος του Ιράν, από τη Βαγδάτη στη Δαμασκό κι από εκεί στη Βηρυτό. Η παράταξη αυτή χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εχθρός από εκείνη του Ισραήλ.

Ο Χαρίρι ωστόσο παραμένει ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παρότι το κόμμα έχασε έδρες και αναμένεται να λάβει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό γιατί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου πρέπει να είναι σουνίτης, με βάση το σύστημα που ισχύει στη χώρα.

Reuters

«Χεζμπολάχ = Λίβανος» λέει το Ισραήλ 

Η διαφαινόμενη νίκη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στις βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο σημαίνει ότι το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Νταφτάλι Μπένετ.

Ο Μπένετ, ένας συντηρητικός πολιτικός που συμμετέχει στο συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, έγραψε σήμερα στο Twitter: «Χεζμπολάχ = Λίβανος».

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη Χεζμπολάχ και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του», πρόσθεσε.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post