Έρχονται 2.000 εκπαιδευτικά ρομπότ σε σχολεία της Ε.Ε.

Έρχονται 2.000 εκπαιδευτικά ρομπότ σε σχολεία της Ε.Ε.
Eurokinissi

Την αποστολή/ διανομή περίπου 2.000 εκπαιδευτικών ρομπότ σε σχολεία της Ε.Ε. προβλέπει πρόταση που υποβλήθηκε σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, το επιστημονικό μέρος της οποίας σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πρόταση αρίστευσε, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ 207 επιστημονικών προτάσεων που κατατέθηκαν από τουλάχιστον 2.100 πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς, στο πρόγραμμα HORIZON 2020 της ΕΕ.

Το ακρωνύμιο της ερευνητικής πρότασης είναι SΤΙΜΕΥ (Science, Technology, Innovation, Mathematics Education for the Youth) και βαθμολογήθηκε με άριστα (15 στα 15) στο θέμα της «Προσέλκυσης των νέων στις Θετικές Επιστήμες και στα σχετικά επαγγέλματα» (H2020-SEAC-2014-2015 MAKING SCIENCE EDUCATION AND CAREERS ATTRACTIVE FOR YOUNG PEOPLE), ενός έργου του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός είναι τέσσερα εκατ. ευρώ και η διάρκειά του τρία χρόνια.

Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή, Νικόλαο Φαχαντίδη, είναι η μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση αλληλεπιδραστικών ρομπότ κατάλληλων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών στόχων του προγράμματος, τα οποία θα «μεγαλώνουν» παράλληλα με την πρόοδο των μαθητών και θα μοιραστούν σε μαθητές και σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου και φέτος η υποστήριξη του πρωτότυπου προγράμματος θαλάσσιας ρομποτικής Hydrobots, το οποίο είναι σχεδιασμένο για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου και αφορά στην κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle).

Οι εκπαιδευτικοί, από όλη την χώρα, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν φέτος, με τους μαθητές τους στο πρόγραμμα Hydrobots θα πρέπει να συμπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν την απαραίτητη φόρμα συμμετοχής την οποία θα βρουν εδώ, επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το όχημα, εντός ή εκτός μαθήματος.

Το πρόγραμμα Hydrobots ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003 με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα στην Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα από 240 σχολεία, 2.500 μαθητές/μαθήτριες και 290 εκπαιδευτικοί. Μοναδική υποχρέωση των συμμετεχόντων είναι να παραλάβουν τα πακέτα, να τα ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση κάποιες βασικές αναφορές για την εξέλιξη του προγράμματος και την συμμετοχή των μαθητών τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από online forum, όπου οι συμμετέχοντες έχουν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να λύσουν απορίες και να βρουν καινούργιες ιδέες βελτίωσης των οχημάτων τους. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ομάδες, φετινές και περσινές, συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό. Υποβρύχιες κατασκευές, αναβαθμίσεις αλλά και αλλαγές στην εμφάνιση των οχημάτων είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και έδωσε «ειδικό βάρος» στο όλο πρόγραμμα.

Δημοφιλή