ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/04/2021 13:23 EEST | Updated 18/04/2021 15:26 EEST

Έκπτωτη η Swiss Med που θα προμήθευε το Ελληνικό Δημόσιο με 3 εκατ. self tests

Δήλωσε αδυναμία παράδοσης στον συμφωνηθέντα χρόνο. Τι σημαίνει αυτό για την προμήθεια των απαραίτητων self tests.

picture alliance via Getty Images

Έκπτωτη κρίθηκε η εταιρεία Swiss Med από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια των self tests με σχετική απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. 

Αιτία, όπως εξήγησαν στην HuffPost Greece, η μη παράδοση την περασμένη Πέμπτη, περίπου 1.000.000 self tests από την εταιρεία, ως όφειλε βάσει των όρων των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία επρόκειτο να παραδώσει συνολικά 3.000.000 στον Ελληνικό Δημόσιο. 

Σε ό,τι αφορά τώρα την επάρκεια των self tests, έχουν παραδοθεί περί τα 6.7 εκατ. ενώ εκτιμάται πως μέσα στην εβδομάδα θα λυθεί το ζήτημα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργείται από τη στιγμή  που η συγκεκριμένη εταιρεία τέθηκε εκτός.  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Swiss Med είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης των τριών εκατομμυρίων τεστ και για αυτό είχε ζητήσει χρονική παράταση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΓΓ.  σύμβαση ορίζει αυστηρά πως οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα self-tests που τους αναλογούν εντός επτά ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

 

 

Η δε σύμβαση προβλέπει ότι, λόγω του κατεπείγοντος της διαδικασίας που επιβάλλουν λόγοι δημόσιας υγείας, οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης δεν είναι δυνατόν να επιμηκυνθούν.

Η σχετική απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.