ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 10:04 EEST

Έκρηξη σε ερευνητικό κέντρο στη Ρωσία όπου φυλάσσονται ιοί όπως της Ευλογιάς και του Έμπολα

Ο ιός της ευλογιάς φυλάσσεται μόνο σε δύο εργαστήρια υψίστης ασφαλείας στον κόσμο.

Roman Didkivskyi via Getty Images
Vaccination healthcare concept

Έκρηξη αερίου σημειώθηκε η οποία με τη σειρά της προκάλεσε πυρκαγιά, σημειώθηκε ρωσικό εργαστήριο που «φιλοξενεί» ιούς όπως η ευλογιά και ο Έμπολα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στον πέμπτο όροφο του Κρατικού Ερευνητικού Κένtρου Ιολογίας και της Βιοτεχνολογίας (γνωστό περισσότερο ως Vector) στο Κόλτσοβο, στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Ο χώρος χρησιμοποιείται για την εκπόνηση ερευνών σχετική με βιολογικά όπλα κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) και σήμερα είναι ένα εκ των κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της Ρωσίας. 

Ένας εργαζόμενος υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού κατά την έκρηξη, η οποία προκάλεσε και θραύσεις τζαμιών στο κτήριο ενώ η πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε έκταση 30τμ κατασβέστηκε λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της έκρηξης. 

Οι ρωσικές αρχές και το κέντρο Vector υποστηρίζουν πως στον χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη δεν υπήρχαν βιολογικά επικίνδυνες ουσίες και ότι δεν προκλήθηκε καμία σοβαρή βλάβη. 

Όπως γράφει ο Guardian, ο ιός της ευλογιάς, επισήμως, σε δύο μόνο μέρη στη Γη: στο ρωσικό κέντρο Vector και σε ένα άλλο εργαστήριο υψίστης ασφαλείας, στο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων στην Ατλάντα. 

Το 2004, ένας ερευνητής πέθανε στο εργαστήριο όταν τρυπήθηκε κατά λάθος με βελόνα που έφερε τον ιό Έμπολα.

Πηγή: The Guardian

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post