Πρέπει να ανησυχούμε για την «εκρηκτική» νέα έξαρση του κορονοϊού στο Πεκίνο;

Ο σολομός, τα κρούσματα και η γνώμη των ειδικών για τη νέα έξαρση. Να ανησυχούμε;
Xinhua News Agency via Getty Images

Η Κίνα έχει μπει σε «πολεμική ετοιμότητα», μετά τη νέα έξαρση κορονοϊού στο Πεκίνο. Τη στιγμή που για 56 ημέρες δεν είχε κανένα κρούσμα, εμφανίστηκαν 106 κρούσματα στην αγορά τροφίμων Σινφάντι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, όπου πωλούνται καθημερινά χιλιάδες τόνοι λαχανικών, φρούτων και κρέατος. Η ανησυχία είναι έκδηλή και αμέσως επιστρατεύτηκαν 100.000 περίπου υπάλληλοι που ασχολούνται με την επιδημία, τουλάχιστον 29 τοπικές κοινότητες μπήκαν σε καραντίνα, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις έκλεισαν και διάφοροι αξιωματούχοι απολύθηκαν.

Η νέα έξαρση -που ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου- μπορεί ήδη να εξασθενεί. Αφού κορυφώθηκε με 36 νέα κρούσματα τόσο στις 13 όσο και στις 14 Ιουνίου, ο αριθμός μειώθηκε σε 27 τη Δευτέρα (αν και αναφέρθηκαν νέα κρούσματα σε γειτονικές περιοχές).

Όμως η ανησυχία παραμένει και είναι κατανοητή, γράφουν το Time. Η αγορά Σινφάντι είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ασία, εκτείνεται σε περισσότερα από 1120 στρέμματα και προμηθεύει το 80% των γεωργικών προϊόντων του Πεκίνου, καθώς και τρόφιμα σε άλλες πυκνοκατοικημένες βόρειες επαρχίες. Την επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες προμηθευτές και υπάλληλοι. Οι απόηχοι της επιδημίας στη Γουχάν, που ξεκίνησε σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, προκαλεί άσχημους συνειρμούς.

Kevin Frayer via Getty Images

Οι τοπικές αρχές σε πολλά μέρη της Κίνας έχουν πλέον επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από το Πεκίνο και προειδοποιούν τους κατοίκους να μην κάνουν μη απαραίτητα ταξίδια στην πρωτεύουσα. Οι αναφορές ότι μια παρτίδα εισαγόμενου νορβηγικού σολομού μπορεί να ήταν η πηγή της επιδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα ψάρια από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναμένονται περισσότερα κρούσματα

Και σε άλλες χώρες έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα, όσο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα -ακόμη και σε εκείνες τις χώρες που ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Παρά τα εύσημα για την αντιμετώπιση του COVID-19, η Νότια Κορέα είδε νέα έξαρση λόγω ενός νυχτερινού κέντρου της Σεούλ τον Μάιο. Στην Αυστραλία, τουλάχιστον 71 άτομα που σχετίζονται με κέντρο επεξεργασίας κρέατος της Μελβούρνης βγήκαν θετικοί τον ίδιο μήνα. Την Τρίτη, ήταν η σειρά της Νέας Ζηλανδία, όπου μετά από 24 ημέρες χωρίς νέα κρούσματα, εμφανίστηκαν και εκεί νέα κρούσματα σε επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Kevin Frayer via Getty Images

Ο καθηγητής Μπεν Κόουλινγκ, επικεφαλής επιδημιολογίας και της βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Αναμένει περισσότερα κρούσματα σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Φαίνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα είναι αρκετά επιθετική στο να σταματήσει τη μετάδοση, αλλά αυτό θα έχει άλλες επιπτώσεις», λέει εννοώντας οικονομικές, εάν τα εργοστάσια που μόλις ξανανοίγουν πρέπει να κλείσουν ξανά.

Γιατί ενοχοποιήθηκε ο σολομός

Αν και ο ιός βρέθηκε σε ένα πάγκο κοπής στην αγορά, οι προμήθειες των ίδιων των ψαριών ήταν αρνητικές, όπως και άλλα τρόφιμα στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος ήταν πιθανότατα η πηγή μόλυνσης. Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα στις εγκαταστάσεις σολομού στην Ευρώπη.

Kevin Frayer via Getty Images

Ωστόσο, η επιμονή της κινεζικής κυβέρνησης να χαρακτηρίζει τη νέα έξαρση, εισαγόμενη -το γονιδίωμα προφανώς ταιριάζει περισσότερο με τα ευρωπαϊκά στελέχη από αυτά που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Γουχάν- προκαλεί ανασφάλεια για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η Κίνα εισάγει περίπου 80.000 τόνους παγωμένου και κατεψυγμένου σολομού κάθε χρόνο από τη Χιλή, τη Νορβηγία, τα Νησιά Φερόε, την Αυστραλία και τον Καναδά. Αλλά τώρα ακυρώνονται παραγγελίες από την Κίνα.

«Υπερβολική αντίδραση»

Ορισμένοι ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι το Πεκίνο έχει πατήσει το κουμπί πανικού.

Σύμφωνα με τον Γιανζχόνγκ Σουάνγκ, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν λίγες νοσηλείες και καθόλου θάνατοι για την ώρα, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι αυτή η έξαρση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Η σωστή πολιτική τώρα, λέει, είναι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να αναγνωρίζουμε ότι τα κρούσματα μικρής κλίμακας είναι αναπόφευκτα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ισορροπεί [τη δημόσια υγεία με την] προετοιμασία για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη», είπε. «Είμαι λίγο μπερδεμένος με αυτήν την υπερβολική αντίδραση».

Πηγή: Time

Δημοφιλή