Εκστρατεία πειθούς και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό των σκεπτικών

Καμπανάκι κινδύνου για τον δύσκολο χειμώνα ενόψει με ταυτόχρονη διπλή απειλή κορονοϊού και γρίπης.
Eurokinissi

Με πειθώ και ενημέρωση επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να οδηγήσουν τους «αρνητές» του εμβολίου στα εμβολιαστικά κέντρα, ενόψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας τώρα που μπαίνει στο «παιχνίδι» ο εξίσου επικίνδυνος ιός της γρίπης παράλληλα με τον ανυποχώρητο κορονοϊό.

Οπως επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (4/10) για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η επιτροπή γνωμοδοτεί για τα εμβόλια και προς αυτή την κατεύθυνση εξακολουθεί μέσω της υπεύθυνης ενημέρωσης να πείσει όσου δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, κινείται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει νέα μέτρα διευκόλυνσης για τους εμβολιασμένους, δίνοντας ένα ακόμη λόγο στους ανεμβολίαστους να αλλάξουν γνώμη και στάση.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι προς την «κανονικότητα» για τους εμβολιασμένους.

«Οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονος εμβολιασμός για γρίπη και κορονοϊό

Το ό,τι η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε πέρυσι δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί φέτος, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορονοϊό.

«Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη», τόνισε χαραχτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετράδυναμα εμβόλια μιας δόση κατά της γρίπης. Επίσης είπε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλα εμβόλια.

Σημείωσε ότι η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και άρα τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο.

Φέτος τα εμβόλια είναι τετραδύναμα και η δόση είναι μία. Τόνισε ότι μέσω της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, που ξεκίνησε 1η Οκτωβρίου, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης

Οι ευάλωτες ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. ’Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. ’Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πορεία εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.235.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.460.000 πολίτες, δηλαδή το 61,5% του γενικού πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.165.000 πολίτες, δηλαδή το 58,7% του γενικού πληθυσμού και 68% του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 7 μέρες, 50.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 46.500 εμβολιασμοί. Όπως είπε, ο κ. Θεμιστοκλέους, 20.000 εμβολιασμοί με τρίτη δόση αφορούν τους ανοσοκαταστελμένους, και οι υπόλοιποι, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς.

Ανέφερε επίσης, ότι οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι η Μύκονος, η Θήρα, η Μήλος, η Πάρος, η Κως, η Κέα-Κύθνος, η Χίος και η Τήνος. Στην ηπειρωτική χώρα, οι περιφερειακές ενότητες, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιώς, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ηρακλείου.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2487 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 767 στα ιατρεία και 1720 εμβολιασμοί κατ οίκον. Επίσης 58 παιδίατροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υπογραφεί οι 14 πρώτες συμβάσεις, οπότε τις επόμενες μέρες αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία. Είπε επίσης ότι όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer, ακόμα και αν πριν χορηγούσαν άλλο εμβόλιο. Είπε επίσης, ότι όσοι έκαναν μία δόση οποιοδήποτε εμβολίου και για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν στην δεύτερη δόση (μικρός αριθμός), συστήνεται να κάνουν την δεύτερη δόση άσχετα εάν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 75,6% έχει εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 74% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 86% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 80% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 82% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 74% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 71,6% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 67,5% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 60,6% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 60,5% έχει ήδη εμβολιαστεί

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί το 32,1%

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί το 19%.

Δημοφιλή