ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/05/2021 13:37 EEST | Updated 26/05/2021 13:38 EEST

Εκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η ανησυχία για θρομβώσεις και θανάτους οδηγεί σε σκέψεις για αύξηση των ορίων ηλικίας.

Anadolu Agency via Getty Images

Εκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες μετά τους θανάτους και τα περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για αυτό το εμβόλιο, πρακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες. Mέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. 

Στο τραπέζι της επιτροπής δεν αποκλείεται να βρεθεί και ένας περιορισμός γενικότερα στη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, σταδιακά και αξιολογώντας διαρκώς τα ολοένα και περισσότερα κλινικά - επιστημονικά δεδομένα από Ελλάδα και Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί κι άλλο η ανησυχία για το εν λόγω σκεύασμα, ενώ γίνονται γνωστά ακόμα και περιστατικά θανάτων που εξετάζονται εάν σχετίζονται με το εμβόλιο. Παράδειγμα η περίπτωση του μοντέλου Στεφανί Ντιπουά που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κύπρου μετά από θρόμβωση σοβαρής μορφής.

Στη χώρα μας επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα για την πιθανότητα να υπάρχει σύνδεση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του θανάτου μιας 63χρονης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από την 1η Απριλίου με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, έναν μήνα πριν.

Να σημειωθεί ότι σήμερα βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν τατρία πρώτα περιστατικά ισχαιμικού εγκεφαλικού λόγω θρόμβωσης μεγάλων αρτηριών, σε δύο γυναίκες και ένα άνδρα 35 έως 43 ετών, μετά από εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca κατά της Covid-19.

Η αρτηριακή θρόμβωση είναι η πιο συχνή αιτία των εγκεφαλικών ισχαιμικού τύπου (πολύ συνηθέστερα από τα αιμορραγικά εγκεφαλικά). Ενώ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης έχουν ήδη αναφερθεί μετά από το συγκεκριμένο εμβόλιο, αυτές αφορούσαν φλέβες του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Θρόμβωση σε αρτηρίες μετά από το εν λόγω εμβόλιο δεν είχε αναφερθεί έως τώρα, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες