ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/09/2019 11:10 EEST | Updated 21/09/2019 15:23 EEST

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Αυτή ήταν η τρίτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τριών εβδομάδων.

EUROKINISSI
Eurokinissi

Εκτακτη σύσκεψη  του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι, το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, καθώς συνεχίζεται το μαζικό κύμα αφίξεων των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.

Αυτή ήταν η τρίτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα το μεταναστευτικό, καθώς είχαν προηγηθεί η διυπουργική στις 5 Σεπτεμβρίου καθώς και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564, φέρνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των μεταναστών και προσφύγων, στους 2,292.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στη Μόρια της Μυτιλήνης, ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι, αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος να σταθούν, προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε :

- Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών.

- Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο.

- Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Sponsored Post