ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/08/2018 16:46 EEST | Updated 06/08/2018 17:43 EEST

Εκταμιεύθηκε η πέμπτη και τελευταία δόση του προγράμματος από τον ESM

Ύψους 15 δισ. ευρώ

JOHN THYS via Getty Images

Την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με τις συστάσεις Ρέγκλινγκ η Ελλάδα να μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Η δόση είναι συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

Όπως τονίζει και ο ESM, το ταμειακό απόθεμα της χώρας μας θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση εγκρίθηκε επί της αρχής από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, σε συνέχεια των εθνικών διαδικασιών.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις 

Η εκταμίευση ήρθε με τις ευχές Ρέγκλινγκ για καλή συνέχεια, αλλά και συστάσεις για να μην υπάρξουν... λοξοδρομήσεις.

«Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό αποτέλεσμα της τελικής αξιολόγησης στέλνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, στη μεταρρύθμιση των δημοσίων εσόδων και την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από το 2012, το ΕΤΧΣ και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ., η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος ανέρχεται σε 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 86 δισ. που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post