Εκτεθειμένα σε χάκερς εκατομμύρια iPhone και iPad από το 2018

Την είδηση γνωστοποίησε η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ZecOps.
Sitthiphong Thadakun / EyeEm via Getty Images

Tα δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών των iPhone και iPad της Apple, έχουν πιθανότατα εκτεθεί στον κίνδυνο χάκερς εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας στο λειτουργικό τους σύστημα.

Το γεγονός γνωστοποίησε η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ZecOps, σύμφωνα με την οποία, η Apple ενημερώθηκε εμπιστευτικά τον Μάρτιο, ενώ η δημοσιοποίηση του προβλήματος έγινε με καθυστέρηση ακριβώς για να έχει χρόνο η εταιρεία να διορθώσει το πρόβλημα.

Εκπρόσωπος της τεχνολογικής επιχείρησης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η νέα ρύθμιση που θα «επιδιορθώνει» το κενό θα συμπεριληφθεί στις επόμενες ενημερώσεις λογισμικού.

Για να επωφεληθεί ένας χάκερ από το κενό ασφαλείας, θα έπρεπε να στείλει ένα φαινομενικά κενό ηλεκτρονικό μήνυμα σε iPhone ή iPad. Όταν ο χρήστης άνοιγε το μήνυμα, η εφαρμογή θα κατέρρεε και ο χρήστης θα υποχρεωνόταν να την ενεργοποιήσει ξανά, δίνοντας στους χάκερς πρόσβαση στη συσκευή του και δυνατότητα να υποκλέψουν εξ αποστάσεως δεδομένα (φωτογραφίες κ.α.).

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, αυτή την φορά οι χρήστες δεν χρειαζόταν να «κατεβάσουν» κάποιο εξωτερικό κακόβουλο λογισμικό ή να επισκεφθούν κάποια ιστοσελίδα-παγίδα που περιείχε τέτοιο λογισμικό (malware).

Να αναφερθεί πως μεταξύ άλλων η ZecOps υπογραμμίζει πως εντόπισε ενδείξεις πως θύματα των χάκερς έπεσαν και στελέχη μεγάλων εταιρειών από τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, καθώς και ένας Ευρωπαίος δημοσιογράφος, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις ταυτότητες των «θυμάτων».

Η «κερκόπορτα» εντοπίστηκε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Mail, σύμφωνα με το BBC.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα