ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/06/2018 18:51 EEST | Updated 27/06/2018 20:20 EEST

Εκτός ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος του ΕΒΕΑ

Το παρασκήνιο της διαγραφής του

George Vitsaras / SOOC

Εκτός ΝΔ τίθεται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνστατίνος Μίχαλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, «με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος. 
 
Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή  Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το απόγευμα.  
Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν ”Δούρειοι Ίπποι”».

Ο Κωσταντίνος Μίχαλος ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Το παρασκήνιο της διαγραφής

Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν στην επίσημη ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναγραφόταν ως «είδηση» η πληροφορία ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό, θέση υπουργού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., θα έχει και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του  ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στο ίδιο κείμενο γινόταν λόγος και για την πραγματοποίηση σχετικής επαφής με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την υποσημείωση ότι η περίπτωση του κ. Μίχαλου συγκεντρώνει απορίες και ερωτηματικά ως προς το ποιος προσχωρεί σε ποιόν και τι κοινούς σκοπούς θα υπηρετήσουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και οικονομικές θέσεις και αντιλήψεις.

Στέλεχος της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε αναμειχθεί ενεργά στις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον θεωρούσε πάντα το κύριο χαρτί της στον επιχειρηματικό χώρο.

Μέχρι τη στιγμή βέβαια, όπου το ίδιος χρονικό διάστημα ο Πρωθυπουργός επέλεγε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ ως ένα από τα μέλη της επιτροπής που συγκροτούσε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν και ψίθυροι για τις πραγματικές προθέσεις του Κ. Μίχαλου και αν το φλερτ με το Μέγαρο Μαξίμου θα κατέληγε και σε πολιτικό γάμο...

Τα σύννεφα στις σχέσεις με την οδό Πειραιώς δεν άργησαν να πυκνώσουν οταν ο Κωνσταντίνος Μίχαλος διαφοροποιήθηκε δημοσίως με το κεντρικό αφήγημα του Προέδρου της ΝΔ για εκλογές εδώ και τώρα, τασσόμενος κατά των πρόωρων εκλογών.

Μόλις πρόσφατα μαλιστα, μετα και τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Τσιπρα και Ζαεφ, ο κ.Μιχαλος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τονίζοντας οτι η επιχειρηματική κοινότητα στην πλειονότητά της έχει ως πάγια θέση την επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.

«Στο πλαίσιο αυτό, μια καλή λύση για το Σκοπιανό είναι επιθυμητή και τον χρόνο που μας απομένει, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και επιμέλεια, ώστε τελικά να αποβεί και στην πράξη επωφελής».

Για πολλούς, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, στην Αίγλη Ζαππείου, ήταν η τελευταία πράξη της «στρατολόγησης» του από τους επιτελείς της κυβέρνησης...

Στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αρνήθηκε να παραστεί και τέθηκε εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις θέσεις που έχει διατυπώσει και έρχονται σε αντίθεση με όλες τις βασικές επιλογές της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Λίγο αργότερα το γραφείο της ΝΔ ανακοίνωνε τη διαγραφή του.