«Ηλιε μου Ήλιε σου»: Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα

Μια οροφή σχολείου μπορεί να βοηθήσει έως και 25 νοικοκυριά

Ένα από τα νέα φαινόμενα που έχουν αναδειχθεί με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αθήνα όσο και στους υπόλοιπους ελληνικούς Δήμους είναι η δυσκολία πρόσβασης των νοικοκυριών στην ενέργεια.

Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα το 2010 ένας συνδυασμός παραγόντων (μειώσεις εισοδημάτων, αύξηση φόρων, άνοδος ανεργίας, αύξηση τιμών καυσίμων, συρρίκνωση προνοιακών παροχών, κ.τ.λ.) έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών για θέρμανση, δροσισμό, φωτισμό ή και μαγείρεμα, όπως δείχνει και μία σειρά από σχετικές έρευνες και κατ’ επέκταση σε μεταβολή των ατομικών και συλλογικών πρακτικών σε σχέση με την οικιακή κατανάλωση ενέργειας.

H Greenpeace επιχειρεί να βάλει φρένο σε αυτό χάρη στη νέα της πλατφόρμα «Ήλιε μου Ήλιε σου».

Τι κάνει η νέα πλατφόρμα; Κάθε πόλη ή χωριό μπορεί πλέον να δώσει λύσεις στην ενεργειακή φτώχεια αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία και τον πλούσιο ήλιο της Ελλάδας.

Χάρη σε αυτή, λοιπόν, στέλνετε επιστολή στον δήμο σας και του ζητάτε να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις οροφές δημοτικών κτιρίων, που θα παράγουν ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες του, αλλά και θα προσφέρουν δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, αναλύει εκτενέστερα στη HuffPost Greece το συγκεκριμένο project, το οποίο ξεκίνησε αρχές Νοέμβρη και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

«Αυτό που ζητάμε από τους Δήμους είναι να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια τόσο για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα κερδίσουν από αυτή, όσο και για τη βοήθεια φτωχών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει . «Μιλώντας απλά, η χώρα έχει τόση ανεξάντλητη ενέργεια που μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε κάθε φτωχό νοικοκυριό»

- Πείτε μας αναλυτικά τι κάνει η πλατφόρμα

Αναγνωρίζει αυτόματα από τη IP σε ποιο Δήμο είσαι και έτσι στέλνεις επιστολή στο Δήμαρχο της πόλης σου. Φυσικά, μπορείς να επιλέξεις να στείλεις επιστολή και σε δήμαρχο άλλης πόλης. Αφού ο Δήμος δεχτεί την επιστολή, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, να ανοίξει λογαριασμό και να αρχίσει να αναφέρει την πρόοδο της πόλης για τον συγκεκριμένο μείζονα τομέα . Η πλατφόρμα καθίσταται με αυτόν τον τρόπο διαδραστική.

- Τι απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα;

Μια εξαιρετικά κλιματική πολιτική. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει στην καρδιά αυτού που ονομάζουμε ″κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση″. Αυτό δηλαδή που πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες και σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή δημοκρατία. Ο ενεργειακός τομέας παύει να είναι παιχνίδι των λίγων. Δεν είναι ανάγκη να εξαρτόμαστε ως καταναλωτές από τους παρόντες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε να παράγουμε και τη δική μας ενέργεια και την προσφέρουμε στο δίκτυο.

- Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχει πολύ υψηλή ενεργειακή φτώχεια. Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ βρίσκεται μια ευκαιρία. Με μπροστάρηδες τους Δήμους, έχοντας πια σαν χώρα το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, μπορούμε να στραφούμε σε αυτή την αλλαγή. Οι Δήμοι οφείλουν να αξιοποιήσουν τους χώρους που έχουν, πχ οροφές σχολείων , να βάλουν φωτοβολταϊκά και ένα μέρος της ενέργειας να πηγαίνει σε φτωχά νοικοκυριά στις γειτονιές των Δήμων.

- Τι άλλο απαιτείται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα;

Η ενεργειακή φτώχεια θα έπρεπε να είναι άγνωστη λέξη για εμάς. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα προφανώς χρειάζονται και επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μονωθούν τα σπίτια. Ο κόσμος κρυώνει γιατί μένει σε αμόνωτα σπίτια. Όσο, όμως, πιο γρήγορα στραφούν οι Δήμοι στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τόσο πιο γρήγορα θα μειώσουν τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα βοηθώντας παράλληλα και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πλέον αν παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο δεν θα χρειάζονται να ανήκουν στο κοινωνικό ηλιακό τιμολόγιο.

- Στην υπόλοιπη Ευρώπη τι συμβαίνει;

Ήδη αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Είτε οι δημοτικές αρχές είτε ακόμα και οι κεντρικές διοικήσεις χαρίζουν πολλές φορές πανέλα σε φτωχά νοικοκυριά για να μην έχουν ανάγκη από καμια επιδότηση. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από εμάς στην οικιακή κατανάλωση ηλιακής ενέργειας. Για παράδειγμα την Ολλανδία, που είναι πληθυσμιακά ίδια χώρα με εμάς. Η Ολλανδία έχει περίπου τα 2/3 της ηλιακής ενέργειας που έχει η Ελλάδα , παρόλα αυτά κάθε χρόνο μπαίνουν 100.000 οικιακά συστήματα ετησία. Συνολικά, εμείς έχουμε 40.000 ηλιακά συστήματα.

- Υπάρχουν ηλιακά σχολεία στην Ελλάδα;

Ίσως πολλά, αλλά κανένα δεν έγκειται στο πλαίσιο της αυτοπαραγωγής, δηλαδή “βάζω φωτοβολταϊκά και αυτοκαταναλώνω”. Ο νέος νόμος επιτρέπει να βάζεις τα φωτοβολταϊκά σε άλλο σημείο από το σημείο κατανάλωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε περίπτωση που δεν έχεις χώρο για φωτοβολταϊκό, άλλο μέρος της Περιφέρειας επιθυμείς και η ενέργεια που παράγεται, αφαιρείται από το λογαριασμό του σπιτιού σου. Αυτός είναι ο λεγόμενος «εικονικός συμψηφισμός»

- Υπάρχουν Δήμοι που έχουν κάνει την αρχή;

Μιλάμε ήδη με αρκετούς Δήμους, ενώ βλέπουμε μερικούς που κάνουν κάποια βήματα, όπως οι Δήμοι Λαρίσης, Μοσχάτου και Φυλής.

-Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει;

Η Ελλάδα έχει 325 Δήμους, μακάρι να το κάνουν όλοι. Πιστεύω ότι μέσα στο 2019 θα το κάνουν πολλοί Δήμοι. Είναι κάτι που μπορεί να υπερηφανευτεί η Ελλάδα ότι το έκανε πρώτη στην Ευρώπη, η λεγόμενη «Ηλιακή Κοινωνική Πολιτική», δηλαδή “αξιοποιώ τον ήλιο για να καταπολεμήσω την ενεργειακή φτώχεια″.

Η ηλιακή επανάσταση ξεκινάει από εσένα και τον δήμο σου!

Μέσω της ιστοσελίδας “Ήλιε μου, ήλιε σου”, όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να στραφεί στον ήλιο. Στέλνοντας επιστολή στον δήμαρχό σου ή ακόμα και διοργανώνοντας τη δική σου τοπική δράση, μπορείς και εσύ να πιέσεις τον δήμο σου να αξιοποιήσει διαθέσιμους δημοτικούς χώρους και να παράξει ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες του, αλλά και για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.





Δημοφιλή