Ελλάδα: Γιατί όχι η Καλιφόρνια της Ευρώπης;

Ελλάδα: Γιατί όχι η Καλιφόρνια της Ευρώπης;
AleksandarNakic via Getty Images

Είναι γνωστό τοις πάσι πως η Ελλάδα έχει το ίδιο ευχάριστο κλίμα με την Καλιφόρνια. Ακόμη ένα άλλο στοιχείο είναι και ο «χαλαρός τρόπος ζωής», που συνδέει την χώρα μας με την αμερικανική πολιτεία, πάνω σε αυτόν «τον χαλαρό τρόπο ζωής» ευνοείται και αναπτύσσεται η οικονομία της διασκέδασης. Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Καλιφόρνια υπάρχει βιομηχανοποιημένος τουρισμός, με υπερσύχρονες υποδομές που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα της πλειοψηφίας των τουριστών, αφήνοντας στην μνήμη τους τις καλύτερες εντυπώσεις μετά το πέρας των διακοπών τους, στην Ελλάδα ή στην Καλιφόρνια.

Ο τουρισμός στην Καλιφόρνια δεν περιορίζεται μόνο μέσα στις καλές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Καλιφόρνιας ώστε να καταστεί και η ίδια μια Καλιφόρνια της Ευρώπης. Στηρίζοντας την οικονομία της και πάλι στην διασκέδαση· επενδύοντας όμως μεγάλα κεφάλαια στις υλικοτεχνικές υποδομές, στην γαστρονομία, στον αθλητισμό, στην τεχνολογία, στην παιδεία, στην κατανάλωση, στην βιομηχανία του θεάματος, στη βιομηχανία της μουσικής όπως επίσης και σε άλλους οικονομικούς τομείς, σε συνάρτηση με τον τουρισμό και σε ένα συνδυασμό μεταξύ όλων των προαναφερθέντων.

Στις υποδομές είναι αναγκαίο να γίνουν παντού σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι – και εκεί που υπάρχουν πρέπει να συντηρούνται –. Θα συνδέουν γρήγορα και με ασφάλεια τις διάφορες περιοχές της χώρας με αυξημένο ενδιαφέρον για το κοινό, τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στην νησιωτική Ελλάδα. Στις δύο ελληνικές μητροπόλεις, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και στις άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις, πρέπει να υπάρχουν καλές και σύγχρονες συγκοινωνίες, που να μην μεγαλώνουν την μόλυνση του περιβάλλοντος και να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουν το κυκλοφοριακό χάος.

Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης θα είναι ένα κομβικής σημασίας έργο, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά για όλη την Ελλάδα όπως είναι σήμερα το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλο μήκος ακτογραμμών και πλήθος νησιών, είναι απαραίτητο τα λιμάνια να είναι λειτουργικά ώστε να ελλιμενίζονται σε αυτά ακόμη και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Τα καράβια και τα σκάφη που διασχίζουν το Ιόνιο και το Αιγαίο είναι αναγκαίο να τηρούν όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας ώστε ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό να μην συμβούν ξανά.

Ένα άλλο μέτρο που θα δώσει μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα είναι η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Fraport. Μέσα από τις επενδύσεις της εν λόγω εταιρίας θα γίνουν πιο λειτουργικά. Βέβαια ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας είναι και πρέπει να μείνει η πολυτελής βιτρίνα της Ελλάδος – έτσι όπως αρμόζει σε μια χώρα που έχει ως πρότυπο την Καλιφόρνια – για όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται στην χώρα μας μέσα από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Αδρανής επίσης έμεινε για πάρα πολλά χρόνια και ο τομέας της γαστρονομίας. Θα μπορούσε να συνδεθεί κάλλιστα με τον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Το ελληνικό πρωινό που άρχισε να διαδίδεται σε κάποια ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα είναι κάτι το πολύ ελπιδοφόρο. Με την προβολή της εθνικής μας γαστρονομίας δίνουμε στους επισκέπτες της χώρας μας ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε την αξία των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων, για αυτό και τα εμπιστευόμαστε. Με την κατανάλωση τους και από τους τουρίστες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Νέα παιδιά, με μόρφωση, θα δημιουργήσουν ένα βιομηχανοποιημένο πρωτογενή τομέα που θα χαρίζει εισοδήματα αξιοπρέπειας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει και με τον πρωτογενή τομέα της Καλιφόρνιας. Με αυτήν την προοπτική κατά νου θα δημιουργηθούν και νέοι κλάδοι τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός για προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται στην Ελλάδα και αυτά είναι πολλά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν ένας άθλος, που μας έκανε όλους υπερήφανους, όπως επίσης και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου από την εθνική μας ομάδα, την ίδια χρονιά. Το λυπηρό όμως της όλης υπόθεσης ήταν πως δεν στηριχτήκαμε σε αυτόν τον άθλο και στην σπουδαία νίκη της εθνικής μας ομάδας για να φτιάξουμε τον ελληνικό αθλητισμό, σε συνάρτηση με τον τουρισμό – εκτός ελαχίστων περιπτώσεων – όπως το τουρνουά Ακρόπολις, το ράλι Αιγαίου και ο διεθνής μαραθώνιος της Αθήνας που δίνει αίγλη στην πρωτεύουσα μας, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Μαραθώνιοι και ημιμαραθώνιοι που διοργανώνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια δεν είναι ελάσσονος σημασίας και χρειάζονται την βοήθεια της πολιτείας για να παγιωθούν ως παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Τα πρωταθλήματα μας σε όλα τα αθλήματα πρέπει να πάψουν να μαστίζονται από την οπαδική βία και να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία έτσι ώστε αυτά να καταστούν παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού είναι ένα ματς με διεθνή απήχηση, στους φίλους του αθλήματος, σε όλο τον κόσμο, που δυστυχώς και αυτός μαστίζεται από την οπαδική βία.

Επιβεβλημένο είναι επίσης να αναπτυχθούν αθλήματα που προσελκύουν πλούσιους τουρίστες, όπως το γκολφ και το τένις. Εδώ υστερούμε ακόμη και σε υποδομές γηπέδων. Επίτευγμα για την χώρα μας θα ήταν η δημιουργία υποδομών και πρωταθλημάτων στον μηχανοκίνητο και στον θαλάσσιο αθλητισμό. Μάλιστα ο τουρισμός για θαλάσσια αθλήματα θα έδινε μια περαιτέρω ώθηση στα ήδη αξιοποιημένα μας νησιά.

Σημαντικός τομέας που ευδοκιμεί και στην Καλιφόρνια είναι οι εταιρίες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, που συνδέονται άρρηκτα με την επιστήμη και την παιδεία. Το ευχάριστο κλίμα της χώρας μας, σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση των νέων κυρίως Ελλήνων, θα μπορούσε να φέρει τεράστια κέρδη στην οικονομία μας, καθώς θα υπήρχε η δυνατότητα να ιδρυθούν στην Ελλάδα πολλές θυγατρικές εταιρίες κολοσσών της πληροφορικής και γενικότερα της τεχνολογίας και της επιστήμης, όπως ερευνητικών κέντρων, αυτοκινητοβιομηχανιών, επεξεργασίας χημικών, κατασκευαστικές αεροδιαστημικής, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, και πολλών άλλων κλάδων που χρειάζονται καταρτισμένους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους. Θα ερχόταν στην χώρα μας για μία καλή δουλειά σε συνδυασμό με μια ευχάριστη ζωή. Ήδη με αυτήν την λογική δούλεψε σε μεγάλο βαθμό, στο παρελθόν, η αξιοποίηση του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα, με αξιοσημείωτη επιτυχία για την πόλη. Οι καταρτισμένοι επιστήμονες θα φέρουν στην χώρα μας, εκτός από μεγάλους μισθούς, που θα ξοδεύονται στην εσωτερική αγορά, κυρίως την υψηλή τους παιδεία και κουλτούρα, δημιουργώντας μία εκλεπτυσμένη, επιπέδου, πολυπολιτισμική κοινωνία.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην χειμαζόμενη από την βία τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συναγωνίζονταν σε κύρος τα δημόσια. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε πολλούς ξένους φοιτητές στην χώρα μας, που εκτός από συνάλλαγμα θα έφερναν εδώ τον πολιτισμό του τόπου καταγωγής τους και την κουλτούρα τους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε φυτώριο ανάπτυξης, επιστημών, τεχνολογίας, γραμμάτων, τέχνης και πολιτισμού.

Ένας τομέας που θα έκανε την Ελλάδα να μοιάζει περισσότερο με την Καλιφόρνια είναι η κατανάλωση. Η Ελλάδα όμως δεν έχει τον πληθυσμό και τις υποδομές της Καλιφόρνιας, για καταναλωτικό τουρισμό, αλλά και μεγάλο γηγενή, πλούσιο πληθυσμό. Θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες, όπως ο χαμηλός ΦΠΑ, στα ήδη ένδυσης και υπόδησης, στις λευκές συσκευές και γενικά σε οτιδήποτε πωλείται στην αγορά, σε συνδυασμό με την απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θα έπρεπε οι μέρες ειδικών προσφορών και εκπτώσεων να γίνουν περισσότερες.

Η δρομολόγηση της εισόδου των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομιών, αυτών των χωρών, θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα μια δεξαμενή αγοραστών, για τις αγορές των ελληνικών πόλεων και για το πλήθος των κοσμικών, τουριστικών περιοχών της χώρας. Οι υποψήφιοι αυτοί αγοραστές θα μπορούσαν να έρχονται με γκρουπ στην Ελλάδα, να κάνουν τα ψώνια τους εδώ, μαζί με τους Κύπριους τουρίστες, που αυτήν την περίοδο είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στις ελληνικές αγορές. Αυτό το ευχάριστο συμβάν η ελληνική πολιτεία πρέπει να το φροντίσει ώστε να μην παύσει να συμβαίνει. Με τις παραπάνω πρακτικές θα δινόταν μία ακόμη ανάσα στην χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία και θα αποκλιμακωνόταν κατά αυτόν τον τρόπο και η ανεργία.

Εν κατακλείδι ο σπουδαιότερος κλάδος που πρέπει να προωθήσει η πολιτεία, ώστε η Ελλάδα να καταστεί η Καλιφόρνια της Ευρώπης, είναι αυτός του θεάματος και της μουσικής βιομηχανίας. Η φημολογούμενη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα, από το Χόλλυγουντ, θα δώσει πολλά έσοδα στην χώρα μας και συν τοις άλλοις θα αναδείξει πολλούς έλληνες ηθοποιούς και τραγουδιστές και γιατί όχι και τεχνικούς, φωτογράφους, σεναριογράφους, σκηνοθέτες και γενικά ανθρώπους που έχουν να κάνουν με τον χώρο της έβδομης τέχνης και της μουσικής κι όλα τα συναφή επαγγέλματα εν σχέσει με την κινηματογραφική βιομηχανία.

Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι διττή. Θα προβληθεί για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση το φυσικό κάλλος της χώρας μας, όπως επίσης κι ο πλούσιος πολιτισμικός και μνημειακός μας πλούτος, με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, ιδωμένη από τον κινηματογραφικό φακό αλλά και μέσα από την παγκόσμια μουσική παραγωγή. Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε έλληνες καλλιτέχνες να προβάλλουν το ταλέντο τους, καθώς μέσα από αυτές τις κινηματογραφικές ταινίες και τα video clip θα γίνουν γνωστοί σε ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφόφιλων και μουσόφιλων ανά τον κόσμο. Το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για τα προαναφερθέντα. Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα και σε άλλες κινηματογραφικές παραγωγές από μη δυτικές χώρες, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, να δημιουργήσουν κινηματογραφικές ταινίες και video clip στην Ελλάδα, κάνοντας γνωστές τις ομορφιές της χώρας μας και σε μέρη του πλανήτη που αναπτύσσονται συνεχώς οικονομικά και δημιουργούν όλο και περισσότερους τουρίστες που επιζητούν την πολυτέλεια.

Όλα τα παραπάνω που προανέφερα και πολλά ακόμη που δεν δύναται να γραφτούν σε αυτό το άρθρο λόγο έκτασης χώρου, τα έχει ανάγκη μια χώρα σαν την Ελλάδα, που πρέπει να έχει ως πρότυπο της την Καλιφόρνια. Επιπρόσθετα είναι επιτακτικό για την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει, διασφαλίζοντας για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ένα μέλλον με αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής, μέσα στο παγκόσμιο πλανητικό χωριό, η χώρα μας να γίνει η Καλιφόρνια της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δημοφιλή