ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/10/2018 10:30 EEST | Updated 03/10/2018 11:07 EEST

Διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης στην Κύπρο για υπερπτήσεις ελληνικών F-16 στα κατεχόμενα κατά την διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης

NurPhoto via Getty Images

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΑΚΕΛ προκάλεσε η παρουσία ελληνικών F16 στην στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο για την 58η επετείου από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Στεφάνου, αναρωτήθηκε τι μηνύματα ήθελε να εκπέμψει η κυβέρνηση με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε μια «πολύ κρίσιμη καμπή» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το προεδρικό μέγαρο ωστόσο δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του ΑΚΕΛ θυμίζοντας πως και ο Σταύρος Μαλάς χαιρέτισε την προηγούμενη χρονιά την παρουσία των F16.

«Διερωτόμαστε, όμως, ποια μηνύματα θέλαμε να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα στην πολύ κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε σε σχέση με την προοπτική των διαπραγματεύσεων και της λύσης του κυπριακού; Θεωρεί ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ότι τα μηνύματα που εκπέμπουμε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι τα ορθά; Εκτός κι αν ούτε και φέτος είχε γνώση ο Πρόεδρος για τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών, όπως πέρσι δημόσια είχε παραδεχθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

 

 

Επέκρινε όμως και την  αναφορά του Προέδρου κατά το διάγγελμα του σε εμφύλιο σπαραγμό χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και καταδικαστέα.

«Με αυτή την αναφορά» όπως είπε «ο Πρόεδρος εξισώνει τους παράνομους δολοφόνους της ΕΟΚΑ Β’ με τους υπερασπιστές της νομιμότητας και της δημοκρατίας, τους οποίους και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο».

«Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κάνει αντιπολίτευση επί παντός επιστητού, το ΑΚΕΛ αποφάσισε να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και για το συνενωτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Αφήνουμε ασχολίαστες τις αιτιάσεις που κατασκευάζουν επιμένοντας στο πνεύμα του ίδιου του Διαγγέλματος του Προέδρου» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Για τον ίδιο σκοπό δεν διστάζει, όμως, με σημερινή τοποθέτηση, να βρεθεί και πάλι, όπως πέρσι, σε απόλυτη αντίθεση ακόμα και με τον υποψήφιο πρόεδρο που το ίδιο είχε προτείνει στον κυπριακό λαό και να κατακρίνει τη συμβολική παρουσία των δυο ελληνικών αεροσκαφών, αντίθετα από τον κ.Σ.Μαλά που την είχε χαιρετίσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του προεδρικού η πτήση δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας «είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη επιβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού. Πρόκειται για ενεργό συμπαράσταση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος του οποίου την ανεξαρτησία προσπαθεί να πλήξει ή και να καταργήσει η Τουρκία».

«Θα ήταν καλά, ακολουθώντας τον κυπριακό λαό, που στο σύνολό του σωστά αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων διακρατικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, να τη δεχτεί και το ΑΚΕΛ και να σταματήσει να προσπαθεί ακόμα και σε τέτοια ζητήματα να αποκομίσει στενά κομματικά οφέλη». 

Πηγή: Φιλελεύθερος 

Sponsored Post