ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2021 22:46 EET

Ελληνική πρωτοβουλία για προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της COP26.

via Associated Press

Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου COP26 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της συντονιστικής επιτροπής της ελληνικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Η εκδήλωση έγινε σε υβριδική μορφή, υποστηριζόμενη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Κομισιόν. Χαιρετισμό απηύθυνε με γραπτό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Patricia Espinosa, ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, απηύθυναν μήνυμά για την αναγκαιότητα για άμεση δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης,ως προς την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη. Από πλευράς του ο Αμερικανός ειδικός εντεταλμένος για το κλίμα, John Kerry, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής κρίσης στο σχεδιασμό και εφαρμογή κάθε εθνικής πολιτικής, τονίζοντας την αξία πρωτοβουλιών, όπως η ελληνική, για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με βασικό πυλώνα την ορθή διαχείριση και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Τις τρεις ενότητες της εκδήλωσης συντόνισαν ο Γεώργιος Κρεμλής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο πρόεδρος του UN Sustainable Development Solutions Network, καθηγητής Jeffrey Sachs. Αντάλλαξαν απόψεις υπουργοί και εκπρόσωποι από 10 χώρες του κόσμου, επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και οι επικεφαλής διεθνών οργανώσεων (ICOMOS, GEO, Europa Nostra, World Human Forum).

Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε από αποτελέσματα στοχευμένου ερωτηματολογίου που συνέταξε η Συντονιστική Επιτροπή και συμπληρώθηκε από χώρες που υποστηρίζουν την Ελληνική Πρωτοβουλία, τα οποία παρουσίασε ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης του πολιτισμού στην κλιματική δράση μέσω ανάδειξης καλών πρακτικών, κριτηρίων τρωτότητας των μνημείων και κατάλληλης μεθοδολογίας καθώς και αποτελεσματικής χρήσης ψηφιακών εργαλείων και καινοτόμων πρακτικών ώστε να υποστηριχθούν μέτρα πρόληψης και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των μνημείων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω εξωστρέφειας της πρωτοβουλίας με διεθνείς εκστρατείες προβολής και ένταξη σχετικών δράσεων στην εκπαίδευση.