Ελληνικές και κυπριακές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Ελλάδα και Κύπρος επιδίδονται σε «εκστρατεία» για την αντιμετώπιση της γείτονος στην ανατολική Μεσόγειο.
Eurokinissi

Σε ιδιαίτερα έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο επιδίδεται η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αυθαιρεσιών- με την Κύπρο να προχωρά παράλληλα σε διπλωματική «εκστρατεία» με σκοπό την ανάσχεση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ το ίδιο θέμα πρόκειται να αναδείξει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη. Την Τρίτη, συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, ενώ το ΥΠΕΞ επεξεργάζεται τις ελληνικές θέσεις που θα σταλούν στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Άγκυρας- Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Παναγιώτης Σεντώνας, αναφερόμενος στις κυπριακές κινήσεις για την αποτροπή νέων δεδομένων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν. Είναι σε εξέλιξη μια διαρκής διαβούλευση και επικοινωνία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η κυβέρνηση μελετά και λαμβάνει μέτρα χωρίς να προβαίνει σε τυμπανοκρουσίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Στο μεταξύ, από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της μπροστά σε αυτό που χαρακτήρισε «περιφερειακή αστάθεια» και «αποτυχία των συμμάχων να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επίσης, αναφερόμενος στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα λόγω της συμφωνίας Άγκυρας- Τρίπολης, είπε ότι η κίνηση αυτή είναι «ένδειξη αδυναμίας» και δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «προτείνουμε η Ελλάδα να προσεγγίσει το θέμα με ηρεμία, λογική και σοφία, και να λάβει υπόψιν το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει στόχο γειτονικές χώρες, μα την προστασία των δικαιωμάτων της Λιβύης και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς του ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η ισορροπία στη Μεσόγειο έχει αλλάξει και ότι αυτή η νέα «ισορροπία» θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από όλες τις πλευρές. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά μπαίνει σε ένα τέτοιο παιχνίδι που θα χάσουν αυτά που έχουν. Η συμφωνία με τη Λιβύη έχει αλλάξει όλες τις ισορροπίες. Ένας νέος χάρτης έχει αναδειχθεί».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, DW, Anadolu, Daily Sabah, Hurriyet Daily News)

Δημοφιλή