Ελληνο-ιταλική φιλία
Φωτό: Αριάδνη Χριστοφορίδου

Της Λένας Παγώνη

Κύριε Πρέσβη. Πότε ολοκληρώνετε την θητεία σας; Πότε φεύγετε από την Ελλάδα;

Ρώτησα τον Ιταλό Πρέσβη στην χώρα μας Luigi Marras μια φωτεινή προσωπικότητα, της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, με αγάπη για την αρχαία- κλασσική – σύγχρονη Ελλάδα. Μιλάει βεβαίως και τη γλώσσα μας.

«Την Ελλάδα δεν θα την αφήσω ποτέ!» Απαντάει με ένα πλατύ χαμόγελο.

Στο μικρό παλατάκιΙ

Φωτό: Αριάδνη Χριστοφορίδου

Ήμασταν προσκεκλημένοι στην Ιταλική Πρεσβευτική κατοικία στην Βας. Σοφίας. Ένα από τα ωραιότερα αστικά μέγαρα της Αθήνας, στην δεκαετία του 1870. Έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ. Ήταν κάποτε μια από τις ιδιωτικές κατοικίες πλουσίων προσωπικοτήτων, όπως ο Νικ. Ψύχας , έγινε γνωστό με την ονομασία ”Μικρό Παλατάκι” όταν κατοικήθηκε από τον Πρίγκιπα Νικόλαο και υπήρξε για ένα διάστημα συνέχεια του ξενοδοχείου Μεγ. Βρετανία.

Φωτό: Αριάδνη Χριστοφορίδου

Ο κήπος των γλυπτών

Ο Ιταλός Πρέσβης ήταν οικοδεσπότης στους ολάνθιστους Ανοιξιάτικους κήπους της Πρεσβείας του σε μια όμορφη βραδιά. Σε συνεργασία με τις σχολές καλών τεχνών Ελλάδας και Ρώμης έργα φοιτητών και από τις δύο πλευρές μας εντυπωσίασαν περιδιαβαίνοντας αυτόν τον ‘κήπο των γλυπτών’ που τόσο ωραίες σκέψεις μας προκάλεσαν…

Όλα αυτά στα πλαίσια της εδώ και καιρό πρωτοβουλίας του πρέσβη για περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία. Το όραμα, ας το πούμε έτσι, TEMPO FORTE ITALIA, ένας Ελληνο Ιταλικός διάλογος με πλούσια πολιτιστικά γεγονότα σε όλους τους τομείς της τέχνης.

Οι δύο χώρες αλληλοτροφοδοτούν την τέχνη και την κουλτούρα, ως συγκοινωνούντα δοχεία , είπε ο Ιταλός Πρέσβης στην ομιλία του, όρθιος, στα σκαλιά του περίφημου κτηρίου.

Φωτό: Αριάδνη Χριστοφορίδου

Ο Ν. Σταμπολίδης

Ανάμεσα σε όσους χαιρέτισαν την εκδήλωση ο αρχαιολόγος – καθηγητής, Νικ. Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδίκης Τέχνης. Με ευρύτατη πληθωρική και όμορφη παρουσία, παιδεία, γνώσεις και πράξεις, έργο με συμβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Να ένας άνθρωπος σαν κι εσάς που θα μπορούσε να γίνει υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας ,του είπα.

Και υπουργός Πολιτισμού

Η απάντηση του ήταν… άνεση κι ενα χαμόγελο. Το έχει ακούσει προφανώς και άλλες φορές.Πολλά και διάφορα κριτήρια υπερισχύουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, είπαν άλλοι συνομιλητές. Σχετική είναι αυτή η άποψη, ας είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.

Ο γλύπτης Βαρώτσος

Τον λόγο πήρε και ο Κώστας Βαρώτσος γλύπτης και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τον έχω πετύχει αρκετές φορές να ετοιμάζεται να ”πετάξει” για μάθημα στην συμπρωτεύουσα.εχει ζήσει στην Ιταλία είτε σπουδάζοντας, είτε δουλεύοντας. Έργα του έχουν στηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου . ο περίφημος ‘Δρομέας’ του βέβαια μπροστά στο Χίλτον της Αθήνας, είναι ίσως το πιο συμβολικό του.

EUROKINISSI

Και ο εγγονός

Το βλέπει κάθε φορά ο επτάχρονος εγγονός μου, Γιώργος junior και αισθάνεται ότι πετάει!... Του το είπε ο ίδιος και ήταν από τα μεγάλα κομπλιμέντα που έχει λάβει. Να ζωγραφίζεις, τον συμβούλεψε. Ότι θέλεις. Ότι σκέφτεσαι. Ότι φαντάζεσαι. Χωρίς περιορισμό …Εντάξει… συμφώνησε ο μικρός Γιώργος.

Κι ένα έναστρο βράδυ, όπως ο φωτισμός της βεράντας του, στο υπέροχο σπίτι του ψηλά σε ένα λόφο της Αίγινας, μιλώντας χαμηλόφωνα, ζήσαμε την τέχνη προσωποποιημένη σ’ έναν πολύ γοητευτικό, γήινο άνθρωπο.

Ο Θοδ. Πασσάς πρέσβης μας στη Ρώμη

Ο πολιτισμός αποτελεί έναν βασικό πυλώνα και μαζί με εξίσου σημαντικούς της πολιτικής και της οικονομίας συμβάλλουν στην ενίσχυση των Ελληνο-Ιταλικών σχέσεων. Μιλώντας πάντα με προτεραιότητα τον πολιτισμό ο εδώ Ιταλός πρέσβης υποδέχτηκε τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Ρώμη τον Θοδωρή Πασσά, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του στην Ιταλική πρωτεύουσα. Και ο κ. Πασσάς μίλησε για πολλά που έχουμε μπροστά μας και μπορούμε να υλοποιηθούν μέσα από στενή συνεργασία των δυο πλευρών. Ως διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ήταν άψογος . έχουμε ταξιδέψει μαζί σε πολλά μέρη του κόσμου, σε επίσημες Προεδρικές αποστολές, όπου συνόδευα τον Πρόεδρο , ως διαπιστευμένη δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Ένας διπλωμάτης με καλοσύνη… τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν. Σοβαρός. Ευγενής. Επαρκής στα καθήκοντα του. Και τώρα πριν τη Ρώμη είχε πρηγηθεί η Βυρηττός και το Παρίσι, στην αρχή στην UNESCO και στην συνέχεια στην πρεσβεία μας.

Δημοφιλή