Έλμαρ Μπροκ: Η οικογενειακή ιστορία πίσω από την αντίθεση Μητσοτάκη στη συμφωνία για την ΠΓΔΜ

Έλμαρ Μπροκ: Η οικογενειακή ιστορία πίσω από την αντίθεση Μητσοτάκη στη συμφωνία για την ΠΓΔΜ
Arnd Wiegmann / Reuters

Η οδυνηρή οικογενειακή ιστορία εξηγεί εν μέρει την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Ο Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ελπίδα πως όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για να τερματισθεί η διένεξη.

«Διότι τότε θα έχουμε επιλύσει μια κρίση δεκαετιών (...) ελπίζω πως το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην ουσία του και θα αποφευχθούν οι κομματικές μάχες».

Σχολιάζοντας τη στάση του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, ο Μπροκ δήλωσε πως έχει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης στον κόμμα του, εξαιτίας αυτού που συνέβη το 1992 στον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε λόγω της διένεξης για την ονομασία.

Ο Μπροκ αναφερόταν στην αναταραχή που ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με τη λύση της διπλής ονομασίας, που είχε προταθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και παραιτήθηκε οδηγώντας στην κατάρρευση της κυβέρνησης λίγους μήνες μετά.

Ο Σαμαράς, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2012 ως το 2015, εξακολουθεί να είναι ένα μέλος του κόμματος με επιρροή και αντιτίθεται σθεναρά στο να περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της βόρειας γείτονος.

Ο Σαμαράς αποκάλεσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό».

Ο Μπροκ επανέλαβε την κατανόησή του προς τον νεώτερο Μητσοτάκη, όμως επισήμανε πως αυτό πρέπει να μείνει υπό έλεγχο και εξέφρασε την επιθυμία «στο τέλος να καταλήξουμε σ′ ένα θετικό συμπέρασμα».

«Έγκειται στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει, όμως ελπίζω σε κάθε περίπτωση πως μπορούμε να φθάσουμε σ′ ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπροκ προσθέτοντας πως η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν διεκδικήσεις επί του ελληνικού διαμερίσματος της Μακεδονίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Γερμανός πολιτικός εξήγησε πως, αν η συμφωνία προχωρήσει, οι πόρτες θα ανοίξουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και για να υποβάλει η χώρα αυτή αίτημα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πράγμα που θα είναι μια «πολύ κακή συμφωνία για τη Ρωσία».

«Συνεπώς είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή