Ελπίδα μας το εμβόλιο. Όμως τι γίνεται με τους χρόνιους ασθενείς

Μέχρι να εμβολιαστούμε, ας χρησιμοποιήσουμε ότι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας. Για παράδειγμα ο δωρεάν έλεγχος για COVID-19.
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά την εκ νέου ανακοίνωση παράτασης του lockdown από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Η υπομονή -όση έχει απομείνει- εξαντλείται, αφού δεν υπάρχει σε τούτο το μαραθώνιο, ορατό σημείο τερματισμού. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Ακριβώς μπροστά μας όμως, είναι η πιο σημαντική μάχη που πρέπει να δώσουμε για να βγούμε νικητές. Αυτή, με τις αντοχές μας.

Σύμφωνα με το Coronavirus Resource Center του John Hopkins University of Medicine, έως την 8η Ιανουαρίου 2020 έχουν καταγραφεί 88.076.175 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα, εκ των οποίων, 1.898.983 άνθρωποι έχουν καταλήξει.

Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν δηλωθεί 142.777 κρούσματα εκ των οποίων τα θύματα ανέρχονται στα 5.146.

Τα πρώτα εμβόλια για τον COVID-19 κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και έως την 8η Ιανουαρίου 2021 στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση 26.006 άτομα.

.
.
.
.
(πηγή data.gov.gr)

Eίναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή καθώς οποιοδήποτε εμβόλιο για να βγει σε κυκλοφορία, είναι ήδη εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την EMA και τον FDA.

Τι γίνεται με τους χρόνιους ασθενείς όμως; Τι γίνεται όταν όλοι σου λένε πως είσαι δυσανάλογα ευάλωτος σε αυτό το πόλεμο;

Για τα άτομα που ζουν με χρόνια νοσήματα, τα εμβόλια COVID-19 φέρουν τα ίδια -αν όχι περισσότερα- οφέλη με αυτά που φέρουν σε όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι για να τα προφυλάξουν, να θωρακίσουν και όχι για να βλάψουν. Σαφέστατα μία συζήτηση με τον προσωπικό σας γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας θα λειτουργήσει θετικά.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση εμβολιασμού, δηλαδή εμβολιάζονται οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής (το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό), τα άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας και σε δομές χρονίων πασχόντων. Μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς κάποιο απρόοπτο, θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 ξεκινάει ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 85 ετών, όπως ανακοίνωσε ο νέος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Στην επόμενη φάση εμβολιασμού θα λάβουν τις δόσεις τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Προσοχή όμως, ο εμβολιασμός δεν είναι ένα μέτρο οριζόντιο. Καθοριστικοί παράγοντες για το πότε θα εμβολιαστεί κάποιος είναι:

  1. να ανήκει στη κατηγορία της φάσης του εμβολιασμού που πραγματοποιείται

  2. και η ηλικία του (προτεραιότητα θα δοθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες)

Σαν παράδειγμα θα λέγαμε πως αν σε επόμενη φάση, π.χ. το Μάρτιο (τυχαίος μήνας) θα εμβολιαστούν οι χρόνιοι ασθενείς, δεν σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν όλοι μαζί ταυτόχρονα χωρίς κριτήρια. Θα ξεκινήσει το Μάρτιο ο εμβολιασμός των χρόνιων πασχόντων με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ηλικία και τις συννοσηρότητες που υπάρχουν. Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό μεταξύ των ασθενών, θεωρητικά, θα πρέπει να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα.

Σαν συμβουλές θα δίναμε τις παρακάτω:

  1. Να παρακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με τις φάσεις των εμβολιασμών

  2. Να μπαίνετε συχνά στη σελίδα emvolio.gov.gr

  3. Να έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση

  4. Επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό, συζητήστε και συμβουλευτείτε τον (να έχετε κατά νου πως ο ενημερωμένος ασθενής συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγεία του. Δεν ακούει και δεν δρα παθητικά, αλλά συζητά και συναποφασίζει.)

  5. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να σας κατευθύνουν όπως επίσης και τα ΚΕΠ

Και μην ξεχνάτε πως το εμβόλιο αν και προαιρετικό, είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε (και όχι μόνο).

Μέχρι να εμβολιαστούμε, ας χρησιμοποιήσουμε ότι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας. Για παράδειγμα ο δωρεάν έλεγχος για COVID-19. Έως την 8η Ιανουαρίου 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.854.041 κλινικά δείγματα PCR και 644.649 δείγματα Rapid Ag.

Ο δωρεάν έλεγχος είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση καθώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς εκ των οποίων αυτοί που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν 386 σημεία Εξέτασης (Κέντρα Υγείας, υγειονομικές μονάδες του Ε.Ο.Δ.Υ. κ.λπ.) στα οποία μπορείτε να προβείτε μετά τη συμπλήρωση αυτής της φόρμας: https://testing.gov.gr/#/

Είναι πολύ γρήγορη η συμπλήρωση της αίτησης και μπαίνετε σε μία λίστα με μέσο όρο αναμονής 5-8 μέρες. Δύο μέρες πριν το ραντεβού σας θα σας έρθει μήνυμα (sms) από τον Ε.Ο.Δ.Υ. που θα σας ανακοινώνει τη μέρα του ραντεβού αλλά και την τοποθεσία διεξαγωγής του test.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα test κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα. Για την καλύτερη ανάλυση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας μελετούμε τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων και όχι των αριθμό των κρουσμάτων. Μπορεί να μας δίνει μία εικόνα, αλλά μπορούν εξαιρετικά εύκολα να γίνουν λάθος εκτιμήσεις.

Καλή Χρονιά με μπόλικη υγεία, ελπίδα και λίγη ακόμα υπομονή.

Δημοφιλή