ΤΟ BLOG
14/12/2018 14:10 EET | Updated 14/12/2018 14:12 EET

Ελπίδες για Ανάπτυξη, Πρόσκληση για Επενδύσεις στο 20o Capital Link

Με το καθιερωμένο φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» ολοκληρώθηκε η πανηγυρική ημερίδα των 20 χρόνων της εταιρείας Capital Link, που φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη στελέχη επιχειρήσεων, τουρισμού, τραπεζών καθώς και άλλους οικονομικούς παίκτες της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.

Οπως τόνισε η συνιδρύτρια της εταιρείας Όλγα Μπορνόζη που μαζί με τον αδελφό της Νίκο Μπορνόζη φιλοξενούν το εν λόγω φόρουμ στην καρδιά του Μανχάτταν στο Μετροπόλιταν κλάμπ: «Είμαστε ευτυχείς που διαπιστώνουμε πως η συστηματική δουλειά μας ως προς την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων διακεκριμένων ατόμων οι οποίοι μας τίμησαν πάλι με την συμμετοχή τους και την υποστήριξή τους-ανάμεσά τους οι Wilbur Ross, J. Paulson, όλοι οι εκπρόσωποι της Τρόικα, πέντε διεθνείς τράπεζες, ελληνικές τράπεζες, επιχειρηματίες, επενδυτές κλπ.

Επί 20 ολόκληρα χρόνια τώρα οργανώνουμε αυτό το φόρουμ στη Νέα Υόρκηανεξάρτητα απο την οικονομική ή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το δικό μας φόρουμ δεν είναι προσδεδεμένο στο άρμα ενός κόμματος και στοχεύει στην προώθηση της παρουσίας της Ελλάδς ως επιχειρηματικής και επενδυτικής αγοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι καθώς αυτά τα 20 χρόνια οι κυβερνήσεις όλου του φάσματος πατώντας στην πλατφόρμα μας έχουν κατορθώσει να στείλουν τα μηνύματά τους σε ένα ευρύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό ακροατήριο».

Κύριος ομιλητής του φόρουμ ήταν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα ακολουθώντας τα βήματα της Πορτογαλίας. Είπε ακόμη ότι λόγω των μέτρων λιτότητας η ανάπτυξη βρίσκεται στο 2% και του χρόνου προβλέπεται 2,5% κοκ, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι η στρατηγική της ανάπτυξης.

Ο υπουργός των οικονομικών έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Ελλάδα θα ξαναβγεί σύντομα στις αγορές, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα πλεονάσματα και στην κοινωνική ανακατανομή .

Οι προσαρμογές έχουν δώσει τα υπερλεονάσματα σημείωσε, τα οποία προκαλούν καθυστέρηση της ανάπτυξης, αλλά δίνουν και αξιοπιστία στην κυβέρνηση διότι δείχνει πως πετυχαίνει τους στόχους της.

Σχετικά με τις κοινωνικές παροχές στις αδύναμες τάξεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως το πλεόνασμα οφείλει να ανακατανεμηθεί και γι αυτό δεν θα πειραχτούν συντάξεις, ενώ είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι:

  1. Να ενισχυθεί το σύστημα της δικαιοσύνης, να εκσυγχρονισθεί η δημόσια διοίκηση και να ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον

  2. Να ενισχυθεί το σύστημα των επενδύσεων

  3. Να εξισορροπηθεί και να γίνει πιό δίκαιο το σύστημα της φορολογίας.

Μιλώντας για τις τράπεζες ανέφερε πως μπορούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία, αλλά δεν είναι επενδυτικοί προορισμοί ακόμη, ενώ για το χρηματιστήριο είπε πως η καθίζησή του έχει να κάνει με το ότι η αγορά είναι μικρή και 1-2 παίκτες μπορούν να το αλλάξουν.

Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει τις διαφορές με την γείτονα χώρα, διότι πρέπει να δείχνει ως σταθεροποιητικός εμπορικός παράγων στην περιοχή των Βαλκανίων.

 Ενδιαφέρον παρουσίασε το φόρουμ του τουρισμού όπου η υπουργός Έλενα Κουντουρά ανέφερε πως το 2018 ήταν χρόνος ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Συγκεριμένα είπε πως το τουριστικό προϊόν αναπτύχθηκε σε τζίρο και κέρδη, σημειώνοντας πως τα ξενοδοχεία είδαν αύξηση στις κρατήσεις της τάξης του 51,6% το 2017 και ακόμη περαιτέρω αύξηση μέχρι 12% τους πέντε πρώτους μήνες του 2018.

Η ίδια τόνισε πως μέσα απο την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού, η Ελλάδα έχει γίνει τουριστικός προορισμός επί 365 μέρες το χρόνο.

Στην ομιλία της εξάλλου σημείωσε πως το υπουργείο πέρασε ένα νόμο τον περαμένο μήνα που προσπαθεί να καλύψει τα κενά της διοίκησης και της νομοθεσίας υποστηρίζοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εκμοντερνισθούν και να αναπτυχθούν σε μια πιό φιλική επιχειρηματική ατμόσφαιρα. 

Στο πάνελ του τουρισμού έλαβαν μέρος αρκετοί επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας οι οποίοι δήλωσαν εν μια φωνή πως η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολόγηση αποτελούν ακόμη τροχοπέδη για τις επενδύσεις στον τομέα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το φόρουμ του CapitalLink κλείνοντας 20 χρόνια στην προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελεί μια αξιόπιστη πλατφόρμα για όσους επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να δικτυωθούν με Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες.