ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2021 07:13 EEST

ΕΜΑ: Στις αρχές Οκτωβρίου η απόφαση περί τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer

Οι λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμούς ανάγκασαν τον ΕΜΑ να επιταχύνει τη σχετική αξιολόγηση.

Ajeng Dinar Ulfiana via Reuters

Ο ΕΜΑ σκοπεύει να αποφασίσει στις αρχές του Οκτωβρίου εάν θα εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer – BioNTech για την Covid-19 μισό χρόνο μετά τη δεύτερη δόση, σημειώνοντας πως οι αποκαλούμενες «breakthrough infections» (λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένους) έπαιξαν ρόλο στη σχετική αξιολόγηση.

«Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται στις αρχές του Οκτωβρίου, εκτός και αν χρειαστούν συμπληρωματικές πληροφορίες» είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος για τη στρατηγική εμβολιασμών, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η αμερικανική FDA ενέκρινε την Τετάρτη την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer για άτομα 65 και άνω, για άτομα με αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης και άτομα που εκτίθενται τακτικά στον κορονοϊό.

Η ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή ανέφερε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι είχε αρχίσει την αξιολόγηση δεδομένων που υποβλήθηκαν από την Pfizer και τη BioNTech για ενισχυτική δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 16 και άνω. Η Moderna επίσης αναμένεται να υποβάλει δεδομένα στον ΕΜΑ αυτόν τον μήνα για την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ. Ο ΕΜΑ πρόσθεσε ότι στις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο, θα ολοκλήρωνε την αξιολόγησή του ως προς τη χρήση των εμβολίων των Pfizer – BioNTech και της Moderna σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

«Τα στοιχεία γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα ως προς την ανάγκη εξέτασης αυτής της επιλογής για άτομα που μπορεί να μην παρουσιάσουν ισχυρή αντίδραση στον εμβολιασμό για Covid-19, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι» είπε ο Καβαλέρι.

Σημειώνεται πως το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) είχε πει τον Σεπτέμβριο πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις στους πλήρως εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης, παρά τους νομικής φύσης κινδύνου που εμπεριέχει κάτι τέτοιο χωρίς επίσημη έγκριση από τον ΕΜΑ – ο οποίος την Πέμπτη παραδέχτηκε πως ίσως υπάρχουν οφέλη.

«Με την αύξηση στις ‘breakthrough cases’ που έχουμε δει στο πέρασμα του χρόνου, κατανοούμε πως οι χώρες – μέλη στην Ευρώπη και άλλα κράτη θέλουν να εξετάσουν τώρα την επιλογή μιας ενισχυτικής δόσης, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες, και για αυτό επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας» είπε ο Καβαλέρι.

Όπως πρόσθεσε, αναμένει να υποβληθούν από την Pfizer και τη BioNTech δεδομένα για χρήση εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών στις αρχές Οκτωβρίου και παρόμοια δεδομένα από τη Moderna στις αρχές του Νοεμβρίου, με την αξιολόγηση να διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες, εάν δεν χρειαστούν περισσότερα δεδομένα.