ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2020 16:06 EEST | Updated 02/06/2020 16:09 EEST

Ημερολόγιο των Ναζί ίσως περιέχει χάρτη που οδηγεί σε αμύθητο θησαυρό στην Πολωνία

Τα (υποτιθέμενα) μυστικά του ανακτόρου Χόχμπεργκ.

Gallo Images via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Ένα ημερολόγιο που είχε στην κατοχή της μια μυστική αδελφότητα για δεκαετίες μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ίσως να περιέχει έναν χάρτη που υποδεικνύει τη θέση ποσότητας χρυσού άνω των 28 τόνων χρυσού που είχαν κρύψει οι Ναζί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science που επικαλείται πολωνική ιστοσελίδα.

Το ημερολόγιο αυτό γράφτηκε πριν από 75 χρόνια από αξιωματικό των SS με το ψευδώνυμο «Michaelis». Σε αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The First News (TFN), περιγράφονται τα σχέδια του Χάινριχ Χίμλερ για κλοπή ευρωπαϊκών θησαυρών.

Στο ημερολόγιο παρουσιάζονται 11 τοποθεσίες όπου οι Ναζί υποτίθεται πως είχαν κρύψει χρυσό, κοσμήματα, πίνακες και θρησκευτικά κειμήλια. Μία από αυτές είναι ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι που φτάνει περίπου 60 μέτρα κάτω από το έδαφος, κάτω από το ανάκτορο Χόχμπεργκ του 16ου αιώνα στο χωριό Ροζτόκα στη νοτιοδυτική Πολωνία. Ο χρυσός αυτός θεωρείται πως προήλθε από τη Reichsbank στο Μπρεσλάου (νυν Βρότσλαβ) και εκτιμάται πως η αξία του μπορεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το TFN.

 

 

Δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, το ημερολόγιο παρέμενε κρυμμένο στην πόλη Κουέντλινμπουργκ της Γερμανίας, στην κατοχή μιας μασονικής στοάς που υπήρχε ως μυστική αδελφότητα για πάνω από 1.000 χρόνια, και περιελάμβανε ανώτερους Ναζί αξιωματικούς στα μέλη της. Ένα από αυτά ήταν ο «Michaelis», που ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές των Ναζί στη νοτιοδυτική Πολωνία, σύμφωνα με το TFN, που σημειώνει ότι τα επόμενα χρόνια τα μέλη της αδελφότητας περιελάμβαναν απογόνους αξιωματικών των Ναζί .

Ωστόσο το 2019 το ημερολόγιο δόθηκε σε ένα πολωνικό ίδρυμα (Γέφυρα της Σιλεσίας), που ανακοίνωσε τον περσινό Μάρτιο ότι το είχε λάβει από Γερμανούς «εταίρους», που το δώρισαν στον πολωνικό λαό ως ένα είδος «συγγνώμης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με το ημερολόγιο υπήρχε ένας χάρτης που φέρεται να απεικονίζει τη θέση του πηγαδιού στην περιοχή του ανακτόρου, όπως είπε στο TFN ο Ρομάν Φουρμανιάκ, εκπρόσωπος του πολωνικού ιδρύματος. Επιπλέον έγγραφα υποδεικνύουν πως, αφού οι Ναζί έκρυψαν τον θησαυρό, σκότωσαν τους μάρτυρες και πέταξαν τα πτώματα στο πηγάδι, πυροδοτώντας επίσης εκρηκτικά για να σφραγίσουν την είσοδο.

 

 

Αν και ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει πως το ημερολόγιο γράφτηκε όντως κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η αυθεντικότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, δήλωσε στο TFN η Μαγκνταλένα Τοματζέβσκα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ανάκτορο βρίσκεται στην Κάτω Σιλεσία, μια περιοχή της Πολωνίας που ήταν διαβόητη κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το τέλος του ως μια περιοχή όπου οι Ναζί έκρυβαν αντικείμενα που είχαν κλέψει από πλούσιους Εβραίους, μουσεία, γκαλερί κ.α., σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, ορυχεία και σήραγγες, καθώς και κάστρα και ανάκτορα με τεράστια μπουντρούμια, με αποτέλεσμα οι Ναζί να έχουν πολλά μέρη για να κρύψουν τη λεία τους.

Μεταπολεμικά, η ALIU (Art Looting Intelligence Unit) των ΗΠΑ συνέδεσε έναν διευθυντή του Μουσείου Σιλεσίας ονόματι Γκίντερ Γκρούντμαν με κλεμμένα έργα τέχνης στην Κάτω Σιλεσία. Ο Γκρούντμαν δημιούργησε μια λίστα 80 τοποθεσιών, μία εκ των οποίων ήταν το ανάκτορο Χόχμπεργκ- ωστόσο πολλές από αυτές είχαν λεηλατηθεί από τον σοβιετικό στρατό κατά την προέλασή του προς τη Γερμανία, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Sponsored Post