ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2020 19:23 EEST

Eμβόλιο COVID-19: Ο Φάουτσι επιμένει στην πρόβλεψη για αρχές του 2021

Παρά την ξαφνική διακοπή της έρευνας που διεξάγει η AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Φάουτσι εμφανίζεται καθησυχαστικός.

ASSOCIATED PRESS
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατά της πανδημίας Αντονι Φάουτσι. Ιούλιος 2020. (Kevin Dietsch/Pool via AP)

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, δηλώνει ότι εμμένει στην πρόβλεψή του πως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κορονοϊού μπορεί να είναι έτοιμο στις αρχές του 2021. Λέει ότι είναι θεωρητικά εφικτό να είναι έτοιμο και νωρίτερα, αλλά το χαρακτηρίζει «απίθανο».

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε στο “CBS This Morning” ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να γνωρίζουμε μέχρι το τέλος αυτού του ημερολογιακού έτους το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, ενώ ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς (με σοβαρές πιθανότητες) στις αρχές του 2021. 

Ο Φάουτσι λέει ότι είναι ρουτίνα οι μελέτες εμβολίων να αναβάλλονται στα τελικά στάδια λόγω παρενεργειών. Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε με αφορμή το «πάγωμα» μελέτης από την AstraZeneca σχετικά με ένα εμβόλιο κορονοϊού για λόγους ασφαλείας, μετά από μια ασθένεια σε έναν λήπτη του υπό δοκιμήν εμβολίου στην Βρετανία.

Ο ίδιος λέει ότι αυτή είναι «μία από τις βαλβίδες ασφαλείας σε κλινικές δοκιμές όπως αυτή».

Ο Φάουτσι προσθέτει ότι όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση μάσκας, τη διατήρηση της φυσικής απόστασης και την αποφυγή συνωστισμού, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές εξάρσεις της πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τα υψηλότερα ρεκόρ παγκοσμίως σε κρούσματα κορονοϊού - με 6,3 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 190.000 θανάτους.