ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2020 20:26 EEST | Updated 18/05/2020 20:38 EEST

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ δίνει ελπίδες

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές.

ASSOCIATED PRESS

Τα πρώτα δεδομένα από το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 της εταιρείας Moderna - το πρώτο που δοκιμάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες - έδειξαν ότι παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών, ανέφερε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Τα δεδομένα προέρχονται από οκτώ άτομα που συμμετείχαν σε μια δοκιμή ασφάλειας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Σε δοκιμή 45 εθελοντών, που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, οκτώ εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου mRNA-1273 παρήγαγαν προστατευτικά αντισώματα σχεδόν ισοδύναμα με αυτά των ατόμων που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Boston Globe via Getty Images

Η μελέτη, η οποία δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει ότι λειτουργεί το εμβόλιο, έδωσε μια πρώτη ακτίδα ελπίδας ότι θα μπορούσε να παρέχει προστασία από τον ιό.

Η είδηση αυτή αύξησε τις μετοχές της Moderna κατά περίπου 20% στα 79,39 δολάρια το πρωί και οδήγησαν την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά σε άνοδο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν ποιο επίπεδο αντισωμάτων θα αποδειχθεί τελικά προστατευτικό έναντι του νέου κορονοϊού και πόσο θα διαρκέσει αυτή η προστασία.

Το εμβόλιο φάνηκε να εμφανίζει απόκριση ανάλογα με τη δόση, που σημαίνει ότι τα άτομα που έλαβαν υψηλότερες δόσεις είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Το εμβόλιο της Moderna έχει πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών και την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στο εμβόλιο χαρακτήρα «επείγοντος» για να επιταχύνουν τις διαδικασίες της αναθεώρησής του.

«Επενδύουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των δόσεων που μπορούμε να παράγουμε με σκοπό να βοηθήσουμε στην προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων από τον SARS-CoV-2», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Η Moderna αναμένει να ξεκινήσει μια μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμή του εμβολίου στα τέλη του Ιουλίου.

ASSOCIATED PRESS

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες ή εμβόλια για την νόσο COVID-19 και οι ειδικοί προβλέπουν ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί 12 έως 18 μήνες για να δημιουργηθεί.

Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Lonza Group και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων εμβολίου. 

Ενα άτομο που συμμετείχε στις πρώιμες δοκιμές παρουσίασε ερυθρότητα γύρω από το σημείο της ένεσης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ανεπιθύμητη ενέργεια «βαθμού 3». Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες, ανέφερε η εταιρεία.

Sponsored Post