ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2018 10:13 EET

Εν αναμονή της ανακοίνωσης για την ποινή του ο Μάικλ Φλιν μετά την παραδοχή της ψευδούς κατάθεσης που έδωσε στο FBI

Ο Φλιν επέστρεψε αιφνιδιαστικά στο πολιτικό προσκήνιο το βράδυ της Παρασκευής

Joshua Roberts / Reuters

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν αναμένει την ποινή του για ψευδορκία στο FBI κι αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, ενώ προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη την ζωή του, μεταδίδει το ABC News, επικαλούμενο φίλους και συγγενείς του απόστρατου στρατηγού.

Έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από την δραματική εμφάνισή του στο δικαστήριο, όπου και παραδέχτηκε την ενοχή του, σε μία διαδικασία που ο στενός κύκλος των ανθρώπων που τον γνωρίζει περιέγραψε ως εξευτελιστική για τον στρατιωτικό με τους επαίνους, αλλά και τα 33 χρόνια υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, ο Φλιν απέφυγε τα ΜΜΕ, ενώ ακύρωσε και τις ανεπίσημες προσπάθειες ίδρυσης ενός ταμείου για την κάλυψη του οικονομικού κόστους της νομικής υπεράσπισής του.

“Αισθάνθηκε ότι πρέπει να λειτουργήσει ως στρατιώτης και κράτησε το στόμα του κλειστό. Δεν επιθυμεί να θεωρείται ως κάποιος που κλαψουρίζει,” δήλωσε πηγή του στενού περιβάλλοντός του στο ABC News.

Ωστόσο, ο Φλιν επέστρεψε αιφνιδιαστικά στο πολιτικό προσκήνιο το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας την έκπληξη των υποστηρικτών του, καθώς εμφανίστηκε δίπλα στον Ρεπουμπλικάνο Ομάρ Ναβάρο, που θα είναι υποψήφιος απέναντι στην Μαξίν Γουότερς που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Δημοκρατικούς κι εκλέγεται στην 43η Εκλογική Περιφέρεια, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. “Αυτό που δεν ήρθα εδώ να κάνω είναι να παραπονεθώ για το αν κάποιος με έβλαψε ή για το πως με αντιμετώπισαν άδικα ή για το πόσο άδικη ήταν η όλη διαδικασία. Όπως ξέρετε, αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει,” δήλωσε ο Φλιν παρουσιάζοντας τον Ναβάρο στους υποστηρικτές του.

Ο Φλιν είναι γνωστός για την ομιλία του στην Εθνική Διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων το 2016, που είχε ως κεντρικό σύνθημα το “Φυλακίστε την” κι απευθύνονταν στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ η εμφάνισή του σε προεκλογική δήλωση προκάλεσε έκπληξη σε μερικούς από τους υποστηρικτές του. Οι ίδιοι, εκτιμούν πως θα έπρεπε να αποφεύγει εμφανίσεις που βοηθούν ελάχιστα την δημόσια εικόνα του.

Αρκετοί φίλοι του Φλιν που υπηρέτησαν μαζί του στον στρατό και σέβονται τον πρώην διοικητή τους, μίλησαν ανώνυμα σχολιάζοντας τις επιλογές του, ενώ χαρακτηρίζουν ως “δυσνόητα πολύπλοκη” την παραπάνω εμφάνισή του. Κάποιος την χαρακτήρισε επίσης, ως ένα παράδειγμα “περισσότερων κακών αποφάσεων.”

Η Γουότερς δεν είναι μέλος στις επιτροπές του Κογκρέσου που διερευνούν την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά η ίδια, έχει ασκήσει κριτική στον Φλιν παλαιότερα. Το γεγονός αυτό, μπορεί να εξηγήσει την αιφνιδιαστική υποστήριξη του στρατηγού στην υποψηφιότητα του Ναβάρο. Το Φεβρουάριο του 2017, στην διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης της, στο MSNBC, η Γουότερς επιτέθηκε φραστικά στον Φλιν χαρακτηρίζοντας τον ως μέλος της “συμμορίας του Κρεμλίνου” που έστησε ο Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Κέλνερ δικηγόρος του Φλιν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του ABC News για το σχολιασμό της εμφάνισής του, στην προεκλογική εκδήλωση της Παρασκευής.

Ο Ναβάρο δήλωσε στο ABC News ότι δεν πλήρωσε τον Φλιν “άμεσα ή έμμεσα” για να μιλήσει στην προεκλογική εκδήλωση, αλλά ούτε και κάλυψε τα ταξιδιωτικά του έξοδα, από το Ρόουντ Άϊλαντ. Ωστόσο, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του, υποστηρίζουν η προσεκτική ανάδειξη της δημόσιας εικόνας του, είναι καθοριστικής σημασίας για την βιοποριστική ικανότητα του Φλιν.

Ο ίδιος, πουλάει την πολυώροφη οικία που διαθέτει στην πόλη (Old Town Alexandria) για περίπου 835.000 δολάρια προκειμένου να πληρώσει τα συσσωρευμένα νομικά έξοδα των τελευταίων δέκα μηνών, από τον διορισμό του Ρόμπερτ Μάλερ, ειδικού ανακριτή στην υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016.

Τόσο η οικογένεια, όσο και οι φίλοι του Φλιν δηλώνουν ότι θα ήθελε να κάνει μία δουλειά που να σχετίζεται με την παροχή συμβουλών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο ίδιος, διερεύνησε ή αποδέχτηκε μία τέτοια εργασιακή απασχόληση.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Φλιν προσπαθεί να επανέλθει μετά από το πέρασμα ενός καταστροφικού χρόνου, που άρχισε με την απόλυσή του από τον Λευκό Οίκο, αφού άσκησε τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για 24 ημέρες, τον Φεβρουάριο του 2017. Πρόσφατες φωτογραφίες του, που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον δείχνουν να κάνει σέρφινγκ στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

“Αυτό που προσπαθεί να κάνει, είναι ν’ ανασυγκροτήσει την ζωή του κοιτάζοντας το μέλλον,” δήλωσε ο αδερφός του Τζο Φλιν στο ABC News.

Αρκετοί από τους υποστηρικτές του, δεν πιστεύουν ότι ο Φλιν είπε ψέματα στο FBI, όταν οι πράκτορες της αναφερόμενης υπηρεσίας επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο, πριν από 14 μήνες. Οι ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν σχετικές με τις επικοινωνίες που είχε κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

Ο λόγος της αποπομπής του Φλιν από τον Λευκό Οίκο, εντοπίζεται στο ότι θεωρήθηκε πως παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αναφορικά με τις παραπάνω επικοινωνίες και το περιεχόμενό τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post