ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/06/2018 10:00 EEST

Εν αναμονή της παρέμβασης Καραμανλή για το Σκοπιανό

Sooc

Ήταν καλοκαίρι του 2015, παραμονές του δημοψηφίσματος για την συμφωνία με τους εταίρους που προωθούσε τότε η κυβέρνηση, όταν ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής είχε τοποθετηθεί δημοσίως με δήλωση του, καλώντας τους πολίτες να ταχθούν υπέρ του «ΝΑΙ».

Με αφορμή τη συζήτηση για τη νέα συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τις συνεχείς αναφορές στο όνομα του και τις διαπραγματεύσεις που είχε διεξάγει ως πρωθυπουργός το 2008 στο Βουκουρέστι, ο Κώστας Καραμανλής είναι πολύ πιθανόν να προβεί σε νέα δημόσια δήλωση, τη δεύτερη μετά το 2015.

Πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό του περιβάλλον έλεγαν πως αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, θα πρόκειται για μια ηχηρή παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέχρι το Σάββατο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Τα ίδια πρόσωπα, εξηγούσαν ότι ο Κώστας Καραμανλής μέσω αυτής της παρέμβασής του αναμένεται να διαφωνήσει ανοιχτά με το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών και την αλλαγή του συνταγματικού τους προσδιορισμού σε «Βόρεια Μακεδονία».

Σημείο αιχμής της δήλωσης του αναμένεται να είναι το «erga omnes» και η θέση του ότι η παρούσα συμφωνία δεν διασφαλίζει την χρήση έναντι όλων, όπως τουλάχιστον είχε ζητήσει ο ίδιος κατά την σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι.

Ζητούμενο παραμένει αν ο πρώην πρωθυπουργός θα επιλέξει να απευθυνθεί στους πολίτες μέσω γραπτής δήλωσης ή μέσω μιας τηλεοπτικής παρέμβασης.