Ενα ακόμη φάρμακο κατά του κορονοϊού που σώζει ζωές προ των πυλών

Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και την πιθανότητα ανάγκης για αναπνευστήρα.
Barcroft Media via Getty Images

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη ότι ένα φτηνό στεροειδές φάρμακο εμποδίζει τον θάνατο από κορονοϊό, οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει μια ακόμη σωτήρια θεραπεία.

Είναι ακριβή - μια ισχυρή ενδοφλέβια έγχυση αντισωμάτων για να εξουδετερώνει τον ιό, αντί να εμποδίζει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε αυτόν.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει έναν στους τρεις που νοσούν σοβαρά με Covid στο νοσοκομείο.

Για κάθε 100 ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα σώζει έξι ζωές.

Πρωτοποριακή θεραπεία

Αλλά μόνο εκείνοι που δεν έχουν ήδη αντισώματα για να καταπολεμήσουν τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία, η οποία κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ.

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, από την Regenoron, συνδέεται με τον ιό για να σταματήσει να μολύνει κύτταρα και να αναπαράγεται.

Στη δοκιμή, η οποία περιελάμβανε περίπου 10.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώθηκε σημαντικά τόσο ο κίνδυνος θανάτου όσο και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο κατά τέσσερις ημέρες. Επίσης μειώθηκε η πιθανότητα να χρειαστεί ο ασθενής αναπνευστήρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Μάρτιν Λάντρεϊ, είπε: «Το να τους δοθεί αυτός ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων από μια ενδοφλέβια έγχυση, μειώνει κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητές τους να πεθάνουν. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντιϊκή θεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση αυτά τα αντισώματα, σε ασθενείς που έχουν μία στις τρεις πιθανότητες να πεθάνουν χωρίς θεραπεία και μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο».

Μεγάλη αβεβαιότητα

Η θεραπεία χορηγήθηκε επιπρόσθετα με το αντιφλεγμονώδες στεροειδές φάρμακο «δεξαμεθαζόνη», το οποίο από μόνο του μειώνει τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά το ένα τρίτο για τους πιο άρρωστους ασθενείς Covid.

Ο Πίτερ Χόρμπι, έτερος επικεφαλής ερευνητής, είπε ότι υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι θεραπείες αντισωμάτων ήταν η σωστή προσέγγιση, όταν ορισμένες άλλες μελέτες δεν βρήκαν κανένα όφελος.

Η χρήση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει - που περιέχει αντισώματα τα οποία θα έπρεπε να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τον ιό - δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ως θεραπεία του κορονοϊού, για παράδειγμα.

Ομως, η θεραπεία με αντισώματα που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη δοκιμή περιέχει μεγάλες δόσεις δύο ειδικών αντισωμάτων, που κατασκευάζονται στο εργαστήριο, τα οποία είναι ικανά να προσκολλώνται στον πανδημικό ιό.

«Είναι υπέροχο να μαθαίνουμε ότι ακόμη και σε προχωρημένη νόσο Covid-19, η στόχευση κατά του ιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τα δικά τους αντισώματα» κατέληξε ο Χόρμπι.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή