Ενα αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Πειραιά: Επίσκεψη στο USS Mitscher

«Είναι πάντα ωραία να είμαστε στη Μεσόγειο».
HuffPost Greece

Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιεί το αντιτορπιλικό USS Mitscher (DDG 57), του αμερικανικού 6ου Στόλου- και η HuffPost Greece είχε την ευκαιρία να δει το σκάφος από κοντά, στο πλαίσιο επίσκεψης ομάδας δημοσιογράφων που διοργανώθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

HuffPost Greece

Το USS Mitscher, το οποίο βρίσκεται στον έβδομο μήνα της αποστολής του, είναι το έβδομο σκάφος της κλάσης αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Arleigh Burke- ένα αντιτορπιλικό πολλαπλών ρόλων, με – μεταξύ άλλων- δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη κλάση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αν και πρόκειται για έναν τύπο σκάφους αρκετά μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα του ΠΝ.

Ποιο είναι το USS Mitscher

HuffPost Greece

Το USS Mitscher, ένα αντιτορπιλικό ηλικίας 24 ετών (καθελκύστηκε το 1994), έχει μήκος 153 μέτρα και εκτόπισμα 8.558 τόνων, και μπορεί να πιάνει ταχύτητες άνω των 31 κόμβων. Διαθέτει ραντάρ SPY-1D, ικανό για τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού μικρών αντικειμένων που κινούνται σε μικρά ύψη και υπερηχητικές ταχύτητες και είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο σύστημα μάχης Aegis (Aegis Combat System), υψηλών επιδόσεων ως προς τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την εμπλοκή στόχων.

HuffPost Greece

Το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει πυραύλους Harpoon (για χρήση εναντίον εχθρικών πλοίων), πυραύλους SM-2 (για χρήση εναντίον εχθρικών αεροσκαφών και πυραύλων), πυραύλους Tomahawk (για χρήση εναντίον χερσαίων στόχων από μεγάλη απόσταση) και ανθυποβρυχιακές ρουκέτες ASROC. Τα τρία τελευταία είδη όπλων εκτοξεύονται κάθετα, μέσω του VLS (Vertical Launch System),με 90 σιλό εκτόξευσης (29 στο εμπρόσθιο τμήμα και 61 στο οπίσθιο).

HuffPost Greece

Τον οπλισμό του σκάφους συμπληρώνουν δύο τριπλοί τορπιλοσωλήνες, 1 πυροβόλο 5″/54 cal, και σειρά βαρέων πολυβόλων και συστημάτων εγγύς αεράμυνας Phalanx, ενώ φέρει ελικόπτερο SH-60B Seahawk.

HuffPost Greece

To ελληνικό ενδιαφέρον για τα Arleigh Burke

Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη κλάση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΠΝ, καθώς πρόκειται για βαριά οπλισμένα σκάφη με προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής- οπότε μια πιθανή ένταξή τους στις τάξεις του ελληνικού στόλου θα ενίσχυε κατά πολύ την αεράμυνα στο Αιγαίο, καλύπτοντας αποτελεσματικά περιοχές που θεωρούνται πιο ευάλωτες- ενώ θα άλλαζε τα δεδομένα ως προς τις δυνατότητες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο.

HuffPost Greece

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει στη σφαίρα του υποθετικού: Όπως προαναφέρθηκε, πέραν των αδιαμφισβήτητων δυνατοτήτων της συγκεκριμένης κλάσης, τα σκάφη αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε σχέση με τα νυν δεδομένα του ελληνικού στόλου, ενώ ενδεχόμενη απόκτησή τους θα επέβαλλε και αλλαγές σε επίπεδο υποδομών.

HuffPost Greece

Παρόλα αυτά, αξιωματικοί του USS Mitscher, ερωτηθέντες σχετικά με το κατά πόσον σκάφη τέτοιου τύπου θα ήταν αποτελεσματικά στο περιβάλλον του Αιγαίου, σημείωσαν στη HuffPost Greece πως η συγκεκριμένη κλάση, αν και έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου τα δεδομένα του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, έχει κατεξοχήν «workhorse» χαρακτήρα- σκάφη πολλαπλών ρόλων (αεράμυνα, ανθυποβρυχιακή χρήση, πλήγματα κατά χερσαίων στόχων ή εχθρικών πλοίων), ικανά να προσαρμόζονται σε διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Σε αυτό συμβάλλουν κατά πολύ οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας- πχ, αν και το Αιγαίο σαφώς διαφέρει από τον ανοιχτό ωκεανό ως προς την ύπαρξη πολλών νησιών και βραχονησίδων, που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως θα περιέπλεκαν τα δεδομένα στη λειτουργία των ραντάρ, ειδικά συστήματα επιτρέπουν «φιλτράρισμα» ώστε να διακρίνονται οι στόχοι ενδιαφέροντος.

«Είναι πάντα ωραία να είμαστε στη Μεσόγειο»

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πλωτάρχης Ίαν Σκάλιαταϊν, κυβερνήτης του USS Mitscher, δήλωσε πως «η παρουσία μας στη Μεσόγειο και η συνεργασία μας με τους Έλληνες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή».

Ως προς τη συνεργασία με σκάφη του ελληνικού ΠΝ, είπε πως «έχουμε επιχειρήσει μαζί με πέντε ή έξι ελληνικά πολεμικά στα ταξίδια μας στη Μεσόγειο. Ήταν εξαιρετικά επαγγελματίες, πολύ θερμοί και συνεργάσιμοι, και πάντα είχαμε εξαιρετικές αλληλεπιδράσεις με το Ελληνικό Ναυτικό σε συναντήσεις μας στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι πάντα ωραίο να βλέπεις φίλους εκεί έξω, καθώς συνεχίζουμε να πλέουμε σε αυτά τα νερά, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια».

HuffPost Greece

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης πολεμικών πλοίων της συγκεκριμένης κλάσης από το ΠΝ, ο κυβερνήτης του αμερικανικού αντιτορπιλικού απάντησε εύθυμα πως «πρώτα από όλα, αυτό το σκάφος το αγαπάω, οπότε αυτό το σκάφος δεν είναι προς πώληση»- αν και τόνισε πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πολύ καλές σχέσεις όσον αφορά στις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών. Ως προς την αποστολή του σκάφους, είπε πως βασική του αποστολή είναι η παρουσία και η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και το να φανεί «σε κάθε πιθανό αντίπαλο πως ενδιαφερόμαστε, πώς θα είμαστε παρόντες». Όπως τόνισε, το σκάφος πέρασε αρκετό χρόνο στη Μεσόγειο και περισσότερο στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Περσικό Κόλπο. «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς απλά να είμαστε παρόντες και να δείχνουμε στον κόσμο πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, αλλά και όλο τον πλανήτη...μιλώ στους ναύτες μου πολύ για το πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο στη θάλασσα. Αυτό οι περισσότεροι στην ξηρά δεν το καταλαβαίνουν στ’αλήθεια, πόσα από τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα αγαθά μας έρχονται μέσω θάλασσας, και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανοιχτές τις θαλάσσιες γραμμές. Αυτός και είναι ο πραγματικός λόγος που είμαστε εδώ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να διατηρήσουμε αυτές τις συνεργασίες, να κρατάμε αυτές τις θαλάσσιες οδούς ανοιχτές».

Όσον αφορά στην κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, ο πλωτάρχης Σκάλιαταϊν δήλωσε πως παραμένει ακόμα σχετικά ασφαλής, προσθέτοντας πως «υπάρχουν απειλές εκεί έξω που αποτελούν προκλήσεις και για τις δύο χώρες μας, ωστόσο, ως επί το πλείστον, η παρουσία μας επιφέρει αποτελέσματα...είναι πάντα ωραία να είμαστε στη Μεσόγειο».

Δημοφιλή