Ένα πιάτο φαγητό σε εστιατόριο της Ιαπωνίας φούντωσε τη διαμάχη με Βόρεια και Νότια Κορέα

Μοιάζει αθώο αλλά για του Κορεάτες είναι ένα ακόμη ”τυπικά φθηνό κόλπο” από το Τόκιο. Ποια η διφωνία.
Okinoshima-Town
Okinoshima-Town
Okinoshima-Town

Ένα απλό μπολ φαγητού με κάρι ήταν αρκετό για να αποτελέσει την τελευταία αφορμή για μία νέα διαμάχη, στην πολυετή ταραγμένη σχέση Ιαπώνων - Κορεατών.

Τα ΜΜΕ στη Βόρεια και Νότια Κορέα αντέδρασαν σφόδρα μετά από μια αναφορά σε διαδικτυακό μέσο για ένα πιάτο θαλασσινών με κάρι που πωλείται στην Ιαπωνία και στο κέντρο αυτού υπάρχουν δύο διακριτές ποσότητες ρυζιού που στο σχήμα μοιάζουν με τα νησιά Τακεσίμα τα οποία οι Κορεάτες αποκαλούν Ντόκντο. Σε μια φωτογραφία μάλιστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, σε ένα από αυτά έχει τοποθετηθεί και μια ιαπωνική σημαία.

Τα βραχώδη νησάκια νησίδες, που βρίσκονται περίπου σε ίση απόσταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας στην Ιαπωνική Θάλασσα - ή στην Ανατολική Θάλασσα σύμφωνα με τους Κορεάτες - διοικούνται από τη Νότια Κορέα, αλλά η Ιαπωνία επιμένει ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της.

Η διαφωνία για την κυριαρχία είναι φυσικά ένα μόνο από τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, αφού κυριότερες παραμένουν οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Ιαπωνία σε βάρος των Κορεατών κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου, με την πρώτη να αποτελεί μέρος των δυνάμεων το Άξονα. Βασικότερες αυτών η μετατροπή γυναικών της Κορέας σε σκλάβες του σεξ για τους Ιάπωνες και η καταναγκαστική εργασία.

Ο κυβερνητικός ιστότοπος Uriminzokkiri της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι το πιάτο προδίδει τις ιαπωνικές φιλοδοξίες να ”αιχμαλωτίσουν” τα νησιά, όπου ζει μόνο ένας κάτοικος, η Κιμ Σιν γεολ αφότου ο σύζυγός της πέθανε το 2018 ενώ στο νησάκι έχουν τοποθετηθεί άνδρες της αστυνομίας.

Το πιάτο που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στο νησί Οκινοσίμα στο Σιμάνε, την κοντινότερο ιαπωνικό νόμο στο νησί, και συνοδεύεται από πίκλες και σούπα.

Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έχουν επίσης αναφερθεί στο πιάτο, με έναν καθηγητή πανεπιστημίου να δηλώνει στην εφημερίδα Dong-A-Ilbo ότι η Ιαπωνία χρησιμοποιεί ένα ”τυπικά φθηνό κόλπο” για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της επί των νησιών.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φαγητό αναζωπυρώνει τη διαμάχη μεταξύ Κορεατών και Ιαπώνων. Το 2017, Ιάπωνες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν αφού οι γαρίδες που αλιεύθηκαν στα νερά του Ντόκντο εμφανίστηκαν στο μενού σε κρατικό δείπνο κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα.

Τα νησιά αποτέλεσαν σοβαρό ζήτημα διαφωνιών και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διαμαρτυρήθηκε για την καταχώρισή τους σε χάρτη στον ιστότοπο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων.

Τα νησιά - γνωστά και ως Λιανκόρτ, που ήταν το όνομα ενός γαλλικού φαλαινοθηρικού που σχεδόν ναυάγησε εκεί το 1849 - βρίσκονται 225 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή