ΤΟ BLOG
16/01/2021 10:53 EET | Updated 16/01/2021 10:53 EET

Ένα πορτρέτο του Tramp

Με το χιούμορ του Ροβήρου Μανθούλη

Mondadori Portfolio via Getty Images
Το νέο έργο του καλλιτέχνη Harry Greb -  GODzilla We Trump (the game is over), 

Είδα μια μέρα στην τηλεόραση, προ τετραετίας, έναν περίεργο διάλογο σε μια προεκλογική καμπάνια στις ΗΠΑ με υποψήφιο Πρόεδρο τον Tramp. Μια κυρία στην αίθουσα ρωτάει τον Tramp αν είχε καράφλα και τα μαλλιά του είναι περούκα. Ο Tramp της είπε: «τραβήξτε τα να δείτε». Η κυρία σχεδόν πείστηκε αλλά έκανε ένα ελαφρό άγγιγμα στα μαλλιά του Tramp, ανήσυχη μήπως και ήταν αλήθεια περούκα. Ρώτησα τον παλιό μου φίλο τον Bob να μου πει αν η κυρία είχε δίκιο. 

Κατ΄αρχάς όχι Tramp, μου λέει ο Bob, αλλά Trump, γιατί Tramp σημαίνει «αληταράς». Κοίταξε, μου λέει, ο Trump είχε καταδικαστεί κάποτε σε πρόστιμο 800.000 δολαρίων, νομίζω, γιατί φορούσε περούκα από μαλλιά ενός σπάνιου πιθήκου που ήταν από μια φυλή της Κολομβίας σε κίνδυνο εξαφάνισης. Την είχαν φέρει κρυφά στη Νέα Υόρκη με εντολή του Trump. Γιατί οι τρίχες από τα μαλλιά του πιθήκου αυτού μπορούσαν να «φυτευτούν» και νά γίνουν ένα με την φαλάκρα. Είναι γνωστό ότι ο ο Trump ήταν φαλακρός πιο νέος αλλά φαίνεται ότι είχε αγοράσει και κάψει όλες τις φωτογραφίες του εκείνης της εποχής Πάντως αυτά για τη καταδίκη είχαν δημοσιευτεί τότε. Αλλά συγκαλύφτηκε η καταδίκη. Ο Trump είχε τόσα λεφτά που αγόραζε αμέσως ότι έκανε κακό στη φήμη του. 

Τα παθήματα αυτά του Trump μου θύμισαν τον Ισπανό βασιλιά Κάρολο τον Πέμπτο (16ος αι.) ο οποίος ήταν σπανός. Και για να μη μαθευτεί πλήρωνε ζωγράφους να τον ζωγραφίζουν με γένια! Δύο από τους μεγαλύτερους ήταν ο Ρούμπενς και ο Τισιανός. Αυτά τουλάχιστον είναι από τα ρομαντικά της Αναγέννησης. Στον αιώνα μας προεκλογικά γίνονται πολύ χειρότερα. Θυμάμαι, όταν σπούδαζα στην Αμερική, τα προεκλογικά των υποψηφίων. Τον Αϊζενχάουερ τον Ρεπουμπλικάνο και τον Στήβενσον τον Ντέμοκρατ. Το 1952. Βέβαια ήταν σίγουρη η εκλογή του πρώτου. Ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Όμως - για σιγουριά - ένας φωτογράφος κατάφερε να φωτογραφίσει την σόλα ενός παπουτσιού του Στήβενσον που είχε μια τρύπα! Εγώ που δούλευα βράδια εκείνη την περίοδο σ’ ένα εργοστάσιο συσκευών τηλεόρασης έβαζα προκηρύξεις στις οθόνες που περνούσαν από μπροστά μου που έγραφαν:

ΨΗΦΗΣΤΕ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Ύστερα από μισή ώρα όταν ξαναγυρνούσε η συσκευή οι προκηρύξεις ήταν στη θέση τους! Νόμισα ότι η εργατική τάξη θα ψηφίσει Στήβενσον. Αλλά έπεσαέξω. Προφανώς η εργατική τάξη της Αμερικής δεν επηρεάζεται από τις τρύπες των παπουτσιών. Και είναι ικανή να ψηφίσει ακόμα και τον Τραμπ. 

Ο Τραμπ προσπάθησε να γίνει ο Αρχιστράτηγος της Οικονομίας στην Αμερική. Έχει αποκτήσει πάνω από 400 επιχειρήσεις που όλες έφεραν όνομά του: Παπούτσια - Τραμπ, πολυθρόνες - Τραμπ. Πετσέτες-Τραμπ, Μπριζόλες-Τραμπ και ούτω καθ’ εξής.. Είχε φυσικά και πολλά «παλάτια» ανέμασα στα οποία και 10 ουρανοξύστες. Ο TrumpTowerτων 58 ορόφων είναι στη Νέα Υόρκη. Και φέρει το όνομά του με τεράστια γράμματα. Σε όλα αυτά προσθέστε καζίνα, εκπομπές στην τηλεόραση, Οργάνωσε καλλιστεία Μις Νέα Υόρκη και Μις Αμέρικα, εκπαιδευτήριο για μανεκέν κλπ κλπ. Έκανε ότι μπόρεσε για να γίνει πασίγνωστος. Ελπίζοντας ότι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας και των νεοναζιστών οπαδών του θα τον φέρει σε κάποια εκλογική νίκη επιτέλους, αυτήν που θα τον φέρει στην Προεδρία της Αμερικής και σε συνέχεια στην καθυπόταξη του πλανήτη. Υπενθυμίζω την πρόσφατη πρόταση στην Γερουσία, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, να καθαιρέσει τον Τραμπ πριν προλάβει να ρίξει καμιά πυρηνικά βόμβα. Γιατί αυτό το δικαίωμα το έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ψώνιο της παντοδυναμίας τού Τραμπ ξεκίνησε από τότε που τον έκλεισαν σε μια Στρατιωτική Ακαδημία επειδή ήταν ζωηρότερος από όσο πρέπει. Θα ήθελε μεν να γίνει αρχιστράτηγος όμως κατάφερε να γλυτώσει από την στρατιωτική θητεία και από το να πολεμήσει στην Κορέα! Για τον Τράμπ παντοδυναμία σημαίνει να κάνει ότι θέλει. Να επιτίθεται στις κοπέλες και όταν θυμώνουν να τους δίνει μια χούφτα δολάρια και να σωπαίνουν. 

Ο Τραμπ έπαιξε σε ταινίες και σε σήριαλ! Για να γίνει γνωστότερος. Και εδώ είναι που δεν άντεξε και περιέγραψε ο ίδιος ποιος ακριβώς ήταν. Είμαι μάρτυς, μαζί με εκατομμύρια θεατές που είδαμε στην τηλεόραση ένα βίντεο στο οποίο ο Τραμπ εξομολογείται, χωρίς να πάρει χαμπάρι ότι κάποιος τον κινηματογραφούσε για μια σκηνή στην οποία έπαιζε. Αυτό που θα σας πω ξαναλέω ότι το είδα και το άκουσα. Και ανατρίχιασα. Η συζήτηση για γυναίκες. Το αγαπημένο του θέμα. «Ακούστε –τον ακούμε να λέει σε μια στιγμή, χαμογελώντας πονηρά - όταν είσαι σταρ μπορείς να την κάνεις ότι θέλεις την γυναίκα. Την αρπάζεις, απλώνεις το χέρι σου και την βουτάς από το πράμα της! Ανενόχλητα». 

Θα μπορούσε να είχε πει, αργότερα, για να δικαιολογηθεί, «εννοούσα την έδρα της, την προεδρική». Είπε απλώς πως αυτά λέγονται στα παρασκήνια. 

Λέτε οι γυναίκες που τα άκουσαν όλα αυτά να μην τον ψήφισαν;