Ένα συνέδριο που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους πολίτες

Ένα συνέδριο που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους πολίτες

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα (05/06/18) στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με θέμα την παρουσίαση του διεθνούς-διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών 17-20 Ιουνίου.

Με την δυναμική 200 κορυφαίων Καθηγητών -Ερευνητών από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτων μελών από τις παγκόσμιες Οργανώσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, το συνέδριο αυτό, στοχεύει, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να αναδείξει, τα σοβαρά ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον.

Πρώτος, ο Στέφανος Παϊπέτης, Πρόεδρος του Συνεδρίου επισήμανε ότι «απειλείται η ζωή του πλανήτη κι επιβάλλεται η χάραξη νέας πολιτικής». Προσέθεσε μάλιστα ότι «υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως που προσπαθούν να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των βλαβών που πλήττουν τον πλανήτη.

Η αντιπρόεδρος του Συνεδρίου, Πολυξένη -Νικολοπούλου-Σταμάτη , υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία είναι γνωστές αλλά τα μέτρα ανεπαρκή. Στη διάλεξη της υπογράμμισε ότι «απαιτείται η ανάπτυξη στρατηγικής που θα βασίζονται στη διεπιστημονική συνεργασία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείρισής τους».

HuffPost Greece

Το Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου και Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Ομότιμος Καθηγ. Γιάννης Δελλής, μεταξύ άλλων είπε: «Η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της. Αυτό θα αποδειχθεί από τις εξαιρετικές εργασίες καθηγητών που μετέχουν στο συνέδριο.

Τέλος, η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος. Οι επιστήμονες και η ελληνική ηθική μπορούν να διαχειριστούν την περιβαλλοντική κρίση».

«Εκτόπισμα» του Συνεδρίου η συμμετοχή διαπρεπών επιστημόνων

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που συμμετέχουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Karen Bernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.

Eurokinissi

Πρόταση για τη θεσμοθέτηση τιμητικού Νόμπελ και μεταοτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα

Στο συνέδριο σύμφωνα με την καθηγ. Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη, θα προταθεί, η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Nobel , το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους, σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση .Επίσης τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία, με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

Δημοφιλή