ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/03/2018 07:40 EEST | Updated 28/03/2018 07:42 EEST

Εναλλακτικά σενάρια Βρυξελλών-Αθήνας για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας

Liam Larkin / EyeEm via Getty Images

Εναλλακτικά σενάρια για το χρόνο ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξετάζουν οι δανειστές. Η εξέταση τέτοιων σεναρίων πηγάζει από την ανάγκη να μην προκληθούν προβλήματα στο δρόμο προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος εξαιτίας καθυστερήσεων ή ακόμα και διαφωνιών, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

Τις δυσκολίες αναγνώρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη το βράδυ οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος,. Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος με τους θεσμούς για την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ειδικά για τα ενεργειακά και την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «είναι δύσκολο θέμα, υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα», εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε ως τον Ιούνιο».

Η εξέταση των εναλλακτικών σεναρίων δεν σημαίνει ότι αλλάζει η στόχευση της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα στην ώρα τους, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «Σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το χρονοδιάγραμμα έως αυτή τη στιγμή τηρείται κατά γράμμα και οι θεσμοί παρακολουθούν από κοντά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες θα κλείσουν την τέταρτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 12.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που επικρατεί στην πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, είναι το γεγονός ότι αναφέρουν πως εάν και αυτή τη φορά υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε σίγουρα υπεύθυνη δεν θα είναι η ελληνική πλευρά.

Αυτό που επαναλαμβάνουν διαρκώς κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου και στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Κομισιόν.

Έλεγχος προόδου

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαψεύδουν πληροφορίες που θέλουν οι θεσμοί να έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους σχετικά με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία των 75 που απομένουν πλέον από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα τα οποία περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση. Τότε θα φανεί αν είναι εφικτό η κυβέρνηση αν επιτύχει το στόχο για τη συντομότερη αξιολόγηση σε όλα τα χρόνια του Μνημονίου, η οποία μάλιστα θα κρίνει και ιδιαίτερα κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Κοινοτικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το γεγονός να υπάρξουν αποκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα, αλλά αυτές θα είναι ορισμένων ημερών χωρίς να αλλάζει το γενικότερο σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Όπως εξηγούν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου και όλες οι πλευρές παραμένουν προσηλωμένες προκειμένου να κλείσουν όλα στην ώρα τους.

Παρόλα αυτά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουν με ακρίβεια το ρόλο που θα παίξει ο (άγνωστος αυτή την στιγμή) παράγοντας ΔΝΤ. Το Ταμείο μένει να φανεί αν θέλει να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει τις αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια παραμένει στην ουσία εκτός Ελληνικού προγράμματος.

Sponsored Post