Εναν χρόνο μετά, οι αγορές της Γουχάν παραμένουν άδειες

Το στίγμα που έχει η πόλη από την πανδημία δεν θα φύσει εύκολα από πάνω της.
Aly Song / Reuters

Μπορεί η «πατρίδα» του κορονοϊού να κυκλοφόρηση τουριστικό βίντεο για να προσελκύσει ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας, ωστόσο το τοπίο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι άδειες αγορές θυμίζουν το πρώτο lockdown της πόλης που κράτησε 76 ημέρες.

Για πάνω από έξι χρόνια, ο 38χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πόλη, Λάι Γιουν, ξεκινούσε την ημέρα του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πρώτο βήμα, προμήθειες από την Χονδρική Αγορά Θαλασσινών που βρίσκεται δέκα λεπτά με τα πόδια από το σπίτι του.

«Θα έστελνα τα παιδιά στο σχολείο, θα έπαιρνα πρωινό και μετά θα περπατούσα στην αγορά. Ήταν πολύ βολικό», αναφέρει στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό άλλαξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μετά την ανακοίνωση των πρώτων τεσσάρων κρουσμάτων μέσα σε μία νύχτα. Για τους επόμενους 2,5 μήνες, όλα ήταν κλειστά.

Ένα χρόνο μετά, ο ιός που στοίχισε την ζωή 1,5 εκατ. ανθρώπων (μέχρι στιγμής) παγκοσμίως, φαίνεται πως εξακολουθεί να βάζει δύσκολα στους μικροπωλητές της μικρής κινεζικής πόλης. Η αγορά παραμένει κλειστή, αν και η υπόλοιπη πόλη φαίνεται πως ζωντανεύει ξανά.

China Daily China Daily Information Corp - CDIC / Reuters

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έχει επισκεφθεί ακόμα την Γουχάν, πόσο μάλλον την αγορά. Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα και στο εξωτερικό προειδοποίησαν ότι οι προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και να αποδώσουν ασαφή αποτελέσματα.

Στην πόλη, όπου το στίγμα παραμένει βαρύ, πάνω από δώδεκα κάτοικοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δηλώνουν στο Reuters ότι δεν πιστεύουν ότι ο ιός ξεκίνησε στην πόλη.

Ακόμα, Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης ενστερνίζονυαι την άποψη ότι προήλθε από άλλη χώρα και απλά στην Γουχάν σημειώθηκε η έξαρση.

Οι ειδικοί λένε ότι η αγορά εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην έρευνα και ως εκ τούτου είναι απίθανο να κατεδαφιστεί, αν και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας θα βασιστεί σε δείγματα που ελήφθησαν αμέσως μετά την έναρξη της επιδημίας.

Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει πολύ περιορισμένη. Οι άνθρωποι που επισκέπτονταν την αγορά πριν την πανδημία θυμούνται ένα πολυσύχναστο κτίριο με εκατοντάδες πάγκους χωρισμένους σε τμήματα για κόκκινο κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.

Πρόσφατα, η τοπική κυβέρνηση πρόσθεσε φυλλώδη πράσινα φυτά και πίνακες στα ημι-μόνιμα μπλε οδοφράγματα που περιβάλλουν την περιοχή. Στο εσωτερικό, ξύλινες σανίδες ευθυγραμμίζουν τους πάγκους και τα παράθυρα.

Συνεπώς, αν και στην πόλη και γενικότερα στα περίχωρα, δεν έχουν ανακοινωθεί νέα κρούσματα COVID-19 από τον Μάιο, μικροπωλητές και μικροεπιχειρηματίες ακόμα αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους.

Δημοφιλή