ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2018 19:56 EET

Έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Υεμένη στη Σουηδία

STINA STJERNKVIST via Getty Images

Ειρηνευτικές συνομιλίες, με σκοπό τον τερματισμό του τετραετούς εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ ως σημαντικό ορόσημο, άρχισαν στη Σουηδία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Μάρτιν Γκρίφιθς ανακοίνωσε την υπογραφή μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση χιλιάδων οικογενειών,

Η ομάδα του συνεργάζεται με αντοπροσωπείες από την κυβέρνηση της χώρας και τους αντάρτες Χούθι, προκειμένου να αρχίσουν ανεπίσημες συνομιλίες που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει δει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί στις μάχες και εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια του λιμού. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν ξανά για πρώτη φορά από το 2016. Η τελευταία απόπειρα κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, όταν οι Χούθι δεν εμφανίστηκαν για συνομιλίες στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το BBC, οι νέες αυτές συνομιλίες δεν αναμένεται να πετύχουν κάτι πολύ μεγάλο, ωστόσο ανταποκριτές αναφέρουν πως ο κύριος στόχος είναι να αποτραπεί μια γενικευμένη μάχη για το, ελεγχόμενο από τους αντάρτες, λιμάνι της Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι.

Επίσης τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μελλοντική πολιτική λύση για την Υεμένη.