«Ενας χρόνος και μια μέρα»: Το νέο βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ

Μεταξύ δυστοπίας και σάτιρας.
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Η Ιεζάβελ, νεαρή καθηγήτρια μαθηματικών, ταξιδεύει από την ορεινή γενέτειρά της στην Οτ-Σαβουά για το Μόντρεαλ. Ο πατέρας της, πρώην πάστορας και ερασιτέχνης ωρολογοποιός, λίγο πριν πεθάνει, την είχε βάλει να του υποσχεθεί πως θα παραδώσει το ρολόι το οποίο κατασκεύασε σ’ έναν φίλο του στο Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι πως, αντί να μετρά τον χρόνο, τον καταστρέφει.

Το αεροπλάνο πέφτει σε επικίνδυνη κακοκαιρία και αναγκάζεται να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο, στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι νύχτα, η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Η Ιεζάβελ καταφεύγει στο Plazza, ένα παλιό ξενοδοχείο τεραστίων διαστάσεων. Και το επόμενο πρωί, αρχίζει ο εφιάλτης. Της λένε πως η παραμονή της δε διήρκεσε μία ημέρα αλλά έναν ολόκληρο χρόνο, στη διάρκεια του οποίου εκείνη κοιμόταν!

Το ποσό που τους οφείλει είναι υπέρογκο. Προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, την υποχρεώνουν να μείνει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Ένας κόσμος, τρομακτικός και φαιδρός ταυτόχρονα, παράξενα ανησυχητικός, ξεδιπλώνεται μπροστά της...

Στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ενας χρόνος και μια μέρα» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Γιάννης Στρίγκος, πρωτότυπος τίτλος Un an et un jour), που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, ο εμβληματικός Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Πασκάλ Μπρυκνέρ ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και τη σάτιρα, απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια όλο ανατροπές.

«Ο χρόνος επιταχύνεται, αλλά έχουμε τη δύναμη να τον επιβραδύνουμε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τη φρενίτιδα των tweets και των ειδήσεων που μας τρελαίνουν», έγραφε ο συγγραφέας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου το 2018, το οποίο αφορά τη σχέση μας με τον χρόνο.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1948. To όνοµά του συνδέθηκε µε τους Νέους Φιλοσόφους, ενώ έγινε παγκόσµια γνωστός µε τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα (εκδόσεις Πατάκη, 2017), που πρωτοεκδόθηκαν το 1981 και έγιναν ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι το 1992. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο γάµος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012), Το παράδοξο του έρωτα (2013) και το αυτοβιογραφικό του µυθιστόρηµα Ένας καλός γιος (2015).

Δημοφιλή