Ενας Ελληνας «σοφός» του ΔΝΤ δίνει 10 απαντήσεις για την 21η Αυγούστου

O Θάνος Κατσάμπας, πρώην Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, απαντά στην ελληνική HuffPost. Πως κατέληξε η χώρα στα μνημόνια; Aδίκησε το Ταμείο την Ελλάδα; Από που θα κριθεί η μάχη της «επόμενης ημέρας»;

Ο Θάνος Κατσάμπας συμπληρώνει την επόμενη εβδομάδα 49 ολόκληρα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Tα περισσότερα από αυτά, συγκεκριμένα από το 1979 εως το 2010, σε κομβικούς ρόλους στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βρέθηκε ως επικεφαλής αποστολών του Ταμείου σε διαφορετικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη μετάβασή τους στην οικονομία της αγοράς, ενώ εκλήθη να διοικήσει ομάδες τεχνοκρατών στο πλαίσιο της συνεργασίας με χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στο βιογραφικό του καταγράφονται σπάνιες ακαδημαϊκές διακρίσεις στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Yale.

Η συνέντευξή του Θάνου Κατσάμπα στον διευθυντή σύνταξης της HuffPost/Greece, Αντώνη Φουρλή, έγινε την ημέρα που η Ελλάδα επιχειρεί το πρώτο της βήμα στο «μεταμνημονιακό» τοπίο, εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα.

Στην ερώτηση «τι αλλάζει από αύριο;» ο κύριος Κατσάμπας απαντά σε πρώτο χρόνο «εκλείπουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι» και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη μόνη της. Και ταυτόχρονα εξηγεί: «Η παρέμβαση των διεθνών δανειστών, των ξένων πιστωτών, θα εξακολουθεί να υπάρχει αλλά θα μετατραπεί από άμεση σε έμμεση».

Αξίζει να προσέξετε ακόμη, την απάντηση που δίνει στο φαινομενικά «απλό» - αλλά πολύ ουσιαστικό ερώτημα: «Έφερε η κρίση τα μνημόνια ή τα μνημόνια την κρίση»

Στο ερώτημα, εάν έκαναν λάθη οι «θεσμοί», απαντά καταφατικά. Και τους καταλογίζει ευθύνες, επειδή έφθασαν στο σημείο «να συσσωρεύουν απαιτήσεις και δεσμεύσεις και μέτρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, τα οποία οι κυβερνήσεις δεν ήταν δυνατό να εφαρμόσουν».

Γνωρίζοντας εκ των έσω τις δομές και τους συσχετισμούς στο ΔΝΤ, ο Θάνος Κατσάμπας μιλά σκληρότερα από τον μέσο Έλληνα για την ανάγκη να τηρήσει η χώρα απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της – και μετά την 21 Αυγούστου – καθώς «βλέπει» πολλές παγίδες. Και ένα μεγάλο κίνδυνο, εάν η Ελλάδα πέσει σε ακυβερνησία, όπως η Ιταλία.

Στο τέλος αυτής της συνέντευξης, έδωσε και μία απάντηση για το πώς επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία η αλλοπρόσαλλη στάση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοφιλή