ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2020 10:34 EET | Updated 23/03/2020 23:46 EET

Κορονοϊός: Ενας κόσμος που κρατά την ανάσα του - Περισσότερα από 350.000 κρούσματα και 15.000 νεκροί παγκοσμίως

Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ οι πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης του ιού. Ανησυχία για τις πιο φτωχές χώρες και όσες μαστίζονται από πολέμους. Πρώτο κρούσμα στην πολύπαθη Συρία αλλά και τη Λωρίδα της Γάζας.

Antonio Masiello via Getty Images
Ηλικιωμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του στη Ρώμη (22 Μαρτίου)

Όλο και πιο δύσκολες γίνονται οι μέρες περνούν καθώς τα κράτη βλέποντας την διαρκή αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων από τον κορονοϊο προχωρούν διαρκώς σε νέα περιοριστικά μέτρα με την ελπίδα να ανακόψουν την ταχεία εξάπλωση και να αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως 1,7 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο βρίσκονται σε καραντίνα. Οι χώρες της Ευρώπης με πρώτες Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία αλλά και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν τις πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης του ιού. 

Σήμερα ο αριθμός των νεκρών ανά τον κόσμο έφτασε τους 15.315 ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα και έχουν φτάσει τα 350.457 . Οι δε ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι 100.354. 

Ο κορονοϊός έχει εμφανιστεί σε συνολικά 192 χώρες με τελευταία δυστυχώς την πολύπαθη Συρία. Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε έναν άνθρωπο που έφθασε στη χώρα από το εξωτερικό. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για κρούσματα κορονοϊού στη Συρία, τις οποίες οι αρχές διέψευδαν. 

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε δυστυχώς και η Λωρίδα της Γάζας. 

Η ανησυχία για τις χώρες αυτές είναι μεγάλη αφού τα συστήματα υγείας είναι κατεστραμμένα όπως και γενικότερα σε χώρες ανά τον πλανήτη που οι πόλεμοι και οι ακραία φτώχεια δεν επιτρέπουν ούτε την ορθή καταγραφή των κρουσμάτων ούτε υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε δομές υγείας και παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. 

Τα μόνα ευχάριστα νέα έρχονται ξανά από την Κίνα όπου για μία ακόμη μέρα δεν αναφέρθηκε κανένα εγχώριο κρούσμα. Οι 39 νέοι ασθενείς είναι όλοι ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα. Ο δε δήμος του Πεκίνου επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των κρουσμάτων που φθάνουν στην πρωτεύουσα: από σήμερα, οι διεθνείς πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλες πόλεις, όπου οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις. 

Ευρώπης «Αποκάλυψη»: Ανταποκρίσεις Ελλήνων

«Είχαμε το κεφάλι στην άμμο»: Ελληνες στη Βρετανία μιλούν για την πανδημία που υποτίμησε ο Τζόνσον

Η τέχνη του δρόμου και ο κορονοϊος - 19 graffiti και συνθήματα από όλο τον κόσμο

 

STR via Getty Images
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποχωρεί από περιοχή της επί δύο μήνες αποκλεισμένης επαρχίας του Χουμπέι, αφού ευτυχώς πλέον, οι υπηρεσίες τους δεν είναι απαραίτητες (22 Μαρτίου)

Ο ΠΟΥ ζητά λήψη «επιθετικών μέτρων»

Η πανδημία του κοροναϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να περάσουν στην «επίθεση» εξετάζοντας όλα τα πιθανά κρούσματα και θέτοντας σε καραντίνα τις κοντινές επαφές όσων μολύνθηκαν.

«Περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Είναι σπαρακτικό. Η πανδημία επιταχύνεται», αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πως κρούσματα του ιού έχουν πλέον καταγραφεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε.

«Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξαπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους. 

Ιταλία

Εξαιρετικά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων θανάτων και νεκρών που ανακοινώθηκαν και το τελευταίο 24ωρο παρά την μικρή υποχώρηση που παρουσιάζουν συγκριτικά με την χειρότερη μέχρι τώρα ημέρα που ήταν το Σάββατο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 601 θάνατοι και  4.789 νέοι ασθενείς

Στο μεταξύ στη χώρα έχουν ήδη φτάσει προς παροχής βοήθειας γιατροί από την Κούβα και καταφθάνει ειδικός εξοπλισμός και κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών γιατρών από τη Ρωσία. 

Σύνολο: 6.077 νεκροί (στην Κίνα οι νεκροί είχαν φτάσει τους 3.270) 63.927 ασθενείς. 

ΗΠΑ 

Άφησε πίσω της την  Ισπανία και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εστία ενεργής εξάπλωσης του ιού στον κόσμο. Τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν ακόμη 39 νεκροί και 1.524 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα. 

Η χώρα βέβαια διενεργεί περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών τεστ αλλά τώρα δόθηκε έγκριση για  την κυκλοφορία ενός νέου που θα δίνε μάλιστα αποτελέσματα σε μόλις 45 λεπτά ενώ μέχρι τώρα έβγαιναν μετά από μέρες. 

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται να στήσει κινητά νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη και το Σιάτλ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, καθώς αναγνώρισε για πρώτη φορά πως η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Σύνολο: 458 νεκροί, 35.070 κρούσματα.  

Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας - Οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Ακόμη δύο νεκροί και 94 νέοι ασθενείς - Συνολικά 624 τα κρούσματα κοροονοϊού στην Ελλάδα.

Διεθνές ταμείο για τον κορονοϊό από τον ΟΗΕ

Ισπανία

Αν και οι ΗΠΑ καταγράφουν περισσότερα κρούσματα η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους νεκρούς (εξαιρουμένης της Κίνας). Τις τελευταίες ώρες ανακοινώθηκαν ακόμη 410 θάνατοι που είναι και νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα και 4.321 νέα κρούσματα αριθμός επίσης ρεκόρ. 

Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους - μερικοί εκ των οποίων είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους - μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας στη Μαδρίτη.

Παγοδρόμιο στη Μαδρίτη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδιο νεκροτομείο για τα θύματα του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου στην ισπανική πρωτεύουσα ανήλθε σε 10.575 και ο αριθμός των νεκρών σε 1.263, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές. Το κέντρο Palacio de Hielo, που διαθέτει παγοδρόμιο έκτασης 1.800 τ.μ, προσφέρθηκε να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε νεκροτομείο.

Σύνολο: 2.182 νεκροί, 33.089 ασθενείς.  

Anadolu Agency via Getty Images
Οι αστυνομικοί στην Ισπανία κατέφθασαν σε πομπή έξω από νοσοκομείο για να τιμήσουν και να εμψυχώσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό...
Anadolu Agency via Getty Images
...και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. 

 

Γερμανία

Μείωση αναφερόμενων κρουσμάτων για τη Γερμανία αφού καταγράφηκαν 1.347 και ακόμη 17 νεκροί, με τη χώρα να συνεχίζει να συγκρατεί σταθερά χαμηλό τον αριθμό των θανάτων. 

Σημειώνεται πως και η Γερμανίδα Καγεκλάριος τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι της καθώς ήρθε σε επαφή με ιατρό που βρέθηκε θετικός στον ιό. 

Σύνολο: 111 νεκροί, 26.220 ασθενείς. 

Ιράν

Σχετικά σταθερός αριθμός αναφερόμενων νέων κρουσμάτων και θανάτων αλλά επίσης σταθερά υψηλός. Αναφέρθηκαν 127 νέοι θάνατοι και 1.414 νέα κρούσματα. 

Στο μεταξύ η Τεχεράνη ζητά οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις αν θέλουν να βοηθήσουν το Ιράν να αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊο όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, προσθέτοντας ότι Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι μια τέτοια βοήθεια δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ΕΕ θέλει να στείλει βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιράν.

Σύνολο: 1.812 νεκροί, 23.049 ασθενείς. 

Γαλλία

Στους 186 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 860, κάτι που συνιστά αύξηση περίπου 28%, την ώρα που η Γαλλία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα αποκλεισμού της.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 19.856, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με τον Βεράν, 2.082 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Σύνολο: 860 νεκροί, 19.856 ασθενείς. 

Θετικός στον κορονοϊό και ο ισπανός τενόρος, Πλάθιντο Ντομίνγκο

Θετικός στον κορονοϊό και ο φυλακισμένος Γουάινστάιν

 

Joe Giddens - PA Images via Getty Images
Μαζική προσέλευση και στα σουπερ μάρκετ στη Βρετανία. 

 

Νότια Κορέα 

Κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων από την κορύφωση της εξάπλωσής του κορονοϊού, την 29η Φεβρουαρίου. Η δε συνεχής μείωση των κρουσμάτων δημιουργεί ελπίδες πως η κατάσταση στη μεγαλύτερη εστία της πανδημίας στην Ασία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας έχει μπει σε φάση ύφεσης.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόνο επτά νέοι θάνατοι και 64 νέα κρούσματα. 

Σύνολο: 111 νεκροί, 8.961 ασθενείς.

Τουρκία

Άλλοι επτά θάνατοι καταγράφηκαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας Covid-19 στα 37, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 293 και ανέρχονται σε 1.529.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν διενεργηθεί 3.672 διαγνωστικά τεστ και συνολικά στη χώρα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε 32.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το σύστημα υγείας, προκειμένου να καλυφθολυν οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού.

Ελβετία

Ακόμη 107 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν από τις αρχές αλλά και εννέα ακόμη θάνατοι. Η χώρα ωστόσο  χώρα έρχεται 8η σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό ασθενών.

Σύνολο: 107 νεκροί, 8.234 ασθενείς. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Επιπλέον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από τον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέρχεται σε 335, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 6.650 σήμερα από 5.683 την Κυριακή. Δηλαδή, καταγράφηκαν 1.000 νέα κρούσματα σε μια ημέρα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξαγγέλλει διαρκώς και νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωση του ιού. Την Κυριακή η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη χώρα και είναι οι πλέον ευάλωτοι στην επιδημία του κορονοϊού, να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για τρεις μήνες.

Σύνολο: 335 νεκροί, 6.650 ασθενείς.

Ολλανδία 

Κλείνει την λίστα με τις 10 χώρες που αποτελούν διεθνώς τις μεγαλύτερες εστίες εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως (πέραν της Κίνας) ενώ το τελευταίο 24ωρο ανέφερε ακόμη 43 νέους θανάτους- αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα- και 573 νέα κρούσματα.  

Σύνολο: 179 νεκροί, 4.204 ασθενείς.

Περαιτέρω λήψη μέτρων

Νέα Ζηλανδία

Η πρωθυπουργός  Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι τα σχολεία και τα γραφεία θα κλείσουν μέσα στο επόμενο 48ωρο ενώ μπαρ, καφέ, εστιατόρια και κινηματογραφικές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστά. Η χώρα έχει καταγράψει 102 κρούσματα.

Αυστραλία

Αρχισε να κλείνει τις παμπ, τα κλαμπ, αλλά και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας από σήμερα, μετά την αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα της COVID-19, ενώ χιλιάδες πολίτες της αψήφησαν τις οδηγίες να αποφεύγουν τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πήγαν μαζικά στις παραλίες, στα μπαρ, αλλά και στα εστιατόρια.

Έπειτα από μία αρχική κάμψη στα ποσοστά των μολύνσεων από τον κορονοϊό, ο αριθμός των περιστατικών ξεπέρασε τώρα τα 1.100 με τις νοτιοανατολικές πολιτείες της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας να καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων.

Σαουδική Αραβία

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19 από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τις 06:00 το πρωί για 21 ημέρες, όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα έχει αναφέρει 511 κρούσματα.