ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2019 14:15 EEST | Updated 19/04/2019 14:39 EEST

Ένας γύπας από τη Βουλγαρία συνελήφθη για κατασκοπεία στην Υεμένη

Οι κάτοικοι στην Ταϊζ της Υεμένης όμως τον λάτρεψαν και τον έσωσαν.

fwff.org/nelson

Ο Νέλσον βρέθηκε στριμωγμένος σε μια γωνιά μέσα σε ένα κλουβί. Δεμένος, τραυματισμένος, αδύναμος, καταπονημένος.

Τα πράγματα δεν φαίνονταν καθόλου καλά γι′ αυτόν. Είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπίας από άνδρες της πολιτοφυλακής που έχουν ορκιστεί πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης η οποία έχει της στήριξη της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία. Και αυτό επειδή στο πόδι του είχε εντοπιστεί μια συσκευή GPS, πολύ πιο εξελιγμένη απ′ ότι οι πολιτοφύλακες είχαν δει ποτέ πριν. Αυτομάτως έκριναν πως μέσω αυτής συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στρατιωτικά μυστικά στους αντιπάλους τους, αντάρτες Χούθι οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Κάπου εδώ θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως ο Νέλσον είναι ένας ανήλικος, σπάνιο όρνιο από τη Βουλγαρία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν το να «συλλαμβάνεται» και να αιχμαλωτίζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας είναι φαιδρό.

Αυτό βέβαια δεν το σκέφτηκαν οι πολιτοφύλακες. Όπως επίσης δεν κατάλαβαν πως η συσκευή που έφερε στον πόδι του το μόνο που έκανε ήταν να καταγράφει το ταξίδι του. Εν ολίγοις η συσκευή είχε τοποθετηθεί στη Βουλγαρία από τη φιλοζωική οργάνωση Fund for Wild Fauna and Flora (FWFF) που μεριμνά για την προστασία του σπάνιου όρνεου και φυσικά δεν ήθελαν να τον χάσουν τα μάτια τους. Ανάλογες συσκευές είχαν τοποθετήσει και σε άλλα 14 όρνεα.

fwff.org/nelson

 

Η λατρεία για τον Νέλσον

Τον περασμένο Νοέμβριο όμως, όπως αναφέρει το BBC, έχασαν το σήμα από το GPS μετά την είσοδό του στην Υεμένη. 

Κάποια στιγμή ο Νέλσον φαίνεται πως άρχισε να πετά πάνω από την πόλη Ταϊζ και πολλοί ήταν αυτοί που παρατήρησαν τον παράξενο και εξωτικό επισκέπτη. Έτσι κάποια στιγμή η οργάνωση στη Βουλγαρία άρχισε να λαμβάνει μηνύματα και αναφορές από κατοίκους της κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς πόλη. Όπως ανέφεραν ανησυχούσαν  για την τύχη του Νέλσον καθώς είχε ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Γνώριζαν δε που έπρεπε να απευθυνθούν καθώς στη φτερούγα του Νέλσον είχε τοποθετηθεί ένα ταμπελάκι με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Η οργάνωση μάλιστα έμεινε έκπληκτη από το ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει τόσοι πολλοί άνθρωποι για ένα όρνιο τη στιγμή που ζουν εγκλωβισμένοι σε μια χώρα που σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Το να καταφέρει όμως η οργάνωση να «βγάλει» από μια εμπόλεμη ζώνη τον Νέλσον αναμφίβολα ήταν μια πρόκληση ενώ και οι προσπάθειες των ντόπιων να βοηθήσουν δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το θέμα συζητιόταν πολύ στην πόλη και κέντρισε και το ενδιαφέρον ενός τοπικού μέσου. Και ήταν τότε που ο Νέλσον συνελήφθη από τις αρχές και μεταφέρθηκε στη στρατιωτική βάση λίγο πιο έξω από την Tαϊζ. Και φυσικά ακολούθησαν οι κατηγορίες περί κατασκοπίας.

 

fwff.org/nelson

 

...και ένας πολύ θαρραλέος άνδρας

Σύντομα τα νέα για την τύχη του Νέλσον έφτασαν και στην ΜΚΟ One World Actors Animal Rescue. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ο Χισάμ αλ Χουτ, ένας πολύ θαρραλέος, προφανώς, άνδρας αποφάσισε να κάνει ένα επικίνδυνο ταξίδι. Να ταξιδέψει από τη Σαναά, που ελέγχουν οι Χούθι, στην Ταϊζ και να ζητήσει από τον στρατηγό Σάλεμ να αφήσει ελεύθερο τον Νέλσον. Μέχρι δε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν οι αποφάσεις φρόντισε ώστε το όρνιο να τραφεί σωστά και να δυναμώσει.

Στο μεταξύ πίσω στη Βουλγαρία οργανώσεις ασκούσαν πιέσεις μέσω της πρεσβεία της Υεμένης στη Σόφια ενώ σύντομα άρχισαν να ασκούνται πιέσεις και από άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία.

Ευτυχώς οι Υεμενίτες πείστηκαν πως ο Νέλσον δεν ήταν κατάσκοπος και η συσκευή που έφερε στο πόδι του δεν μετέδιδε στρατιωτικά μυστικά.

Ωστόσο η κατάσταση του ήταν πολύ καλή. Έφερε τραύματα στην πλάτη και στα πόδια – επειδή τον είχαν δεμένο- αρκετά από τα φτερά του είχαν σπάσει και ζύγιζε 4,8 κιλά αλλά για να πετάξει θα έπρεπε να ζυγίζει τουλάχιστον 5 κιλά.

Έτσι αναγκάστηκε να παραμείνει στην Υεμένη. Τώρα τρέφεται με μικρές ποσότητες κρέατος κάθε μία ώρα για να δυναμώσει και μόλις αυτό γίνει θα είναι και πάλι ελεύθερος για να κάνει το ταξίδι της επιστροφής στη Βουλγαρία.

Σίγουρα βέβαια σε πολλούς θα φαντάζει απάνθρωπο να ταϊζουν κρέας όρνιο τη στιγμή που τουλάχιστον 240.000 άνθρωποι στη χώρα λιμοκτονούν. Είναι όμως η ίδια η στάση των Υεμενιτών απέναντι στην οδύσσεια του Νέλσον που υπαγορεύει να γίνουν τα πάντα για να σωθεί αυτό το όρνιο, αφού η ιστορία του και η διάσωσή του αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη της ανθρωπιάς τους εν μέσω ένα ανηλεούς πολέμου.

Πηγή: BBC

 

Sponsoed Post