Ενημέρωση Παυλόπουλου και πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Ενημέρωση Παυλόπουλου και πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
Eurokinissii

«Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, με το οποίο άρχισε σήμερα (Σάββατο) η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από πλευράς του κ. Τσίπρα όσον αφορά στις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες» και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού., ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Mετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας o κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο γγ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών. Ο κ. Τσίπρας είπε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιον αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

Όσον αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών, όπως είχαν εκφραστεί

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και φέρεται να απάντησε ότι «το συζητάμε». Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ονομασία αυτή για την ΝΔ είναι απαράδεκτη, ενώ σε ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται πως «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύνθετη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Η Φώφη Γεννηματά διαφώνησε για ενδεχόμενη συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» καλώντας από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση να το διαψεύσει. «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού» σημείωσε σχετικά.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να λύσει το ζήτημα της ΠΓΔΜ «όχι τυχαία με ορίζοντα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη- και την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό».

«Ας μην χάσουμε την ευκαιρία και ας δείξουμε όλοι υπευθυνότητα. Ο ρεβανσισμός και η εκδικητικότητα απέναντι στα λάθη των αντιπάλων μας δεν είναι ποτέ λύση» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

«Δεν με ενοχλεί το Ιλιντένσκα, με ενοχλεί το “Μακεδονία”», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, ενώ την Παρασκευή είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «αν είναι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό να τελειώσει με χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία καλύτερα να κόψουμε τον λαιμό μας». Ο κ. Λεβέντης είπε επίσης, ότι έχει ενημέρωση πως «τελικά θα υπερψηφίσει και η ΝΔ».

Όσον αφορά στους ΑΝΕΛ, η εικόνα είναι επίσης πως τάσσονται κατά του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Δημοφιλή