ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2018 21:36 EET

ENI: Δεν περιμέναμε να συμβεί, είμαστε πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

«Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η Εni προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, αναφερόμενος στην κίνηση της Τουρκίας να μπλοκάρει, με πολεμικά της πλοία, την πλατφόρμα της εταιρείας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Όπως δήλωσε στο «ΣΙΓΜΑ» ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης».    

 Κομβική ημερομηνία θεωρείται η 22α Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η ισχύς της παράτυπης Τουρκικής navtex.

 «Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση στα πιο υψηλά επίπεδα και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο.  Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.     

Διαβάστε επίσης:

Τουσκ προς Τουρκία: Αποφύγετε απειλές εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)