ΔΙΕΘΝΕΣ
18/09/2019 13:49 EEST | Updated 18/09/2019 13:55 EEST

ENI - TOTAL μαζί και στο «οικόπεδο 7» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε νέα συμφωνία με την γαλλοϊταλική κοινοπραξία για μεγάλο «οικοπεδο» στα νοτιοανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Ministry of Energy Commerce and Industry, Cyprus
Ο ενεργειακός χάρτης όπου αποτυπώνονται έρευνες και επιχειρήσεις εξόρυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία που σχημάτισαν οι εταιρείες Total (Γαλλία) και EΝΙ (Ιταλία) έλαβε άδεια να ερευνήσει με στόχο τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου σε μια ακόμα περιοχή, στα νοτιοανατολικά και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ο Γεώργιος Λακκότρυπης αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες έχουν ίσο μερίδιο σε αυτό το «οικόπεδο», στο οποίο πιστεύεται ότι θα εκτείνεται απόθεμα αερίου που ανακάλυψε ήδη η ΕΝΙ σε ένα παρακείμενο «οικόπεδο» πέρυσι. Πρόκειται για το γνωστό ως «κοίτασμα Καλυψώ».

Ο κ. Λακκότρυπης δήλωσε ότι η TΟΤΑL εξασφαλίζει επίσης ένα μερίδιο σε τέσσερις παραχωρήσεις της ΕΝΙ από τις ήδη υπάρχουσες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η εταιρείας KOGAS της Κορέας είναι επίσης συνεταίρος σε τρεις από αυτές τις τέσσερις παραχωρήσεις (δηλαδή, σε αυτές το σχήμα είναι τριπλό).

Με την υπογραφή που «έπεσε» την Τετάρτη, οι EΝΙ και TOTAL κατέχουν τώρα άδειες έρευνας για 7 από τα 13 «οικόπεδα» της Κύπρου.

Η ExxonMobil και η κοινοπραξία της Noble Energy (με έδρα το Τέξας), της ολλανδικής Shell και της ισραηλινής Delek κατέχουν από μία άδεια έκαστη.

Athanasios Gioumpasis via Getty Images
Λεμεσός, Κύπρος. Πλωτό γεωτρύπανο της γαλλικής εταιρείας TOTAL. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)