Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας

Πιο κοντά έρχονται οι δύο χώρες – Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Eurokinissi

Το Δ΄ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, παρουσία των Πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ, επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με την οποία διευρύνονται οι διμερείς σχέσεις σε κρίσιμους τομείς όπως άμυνας, ασφάλειας, οικονομίας, ενέργειας, διασυνοριακής συνεργασίας.

Συμφωνία Διασυνοριακής Κυκλοφορίας

Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, ενώ υιοθετήθηκαν i) Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ii) Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού.

Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece - Invest Bulgaria Agency

Υπεγράφη ακόμα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, Invest Bulgaria Agency, που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Επίσης υπογραμμίστηκε η προσήλωση των δύο χωρών στη διατήρηση του διεθνούς συστήματος, βασισμένου σε κανόνες (rules-based order), με όλα τα κράτη να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Παράλληλα εξήραν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενεργειών οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας απέναντι στην εξ ανατολής επιθετική παραβατικότητα δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα.

«Εξάλλου οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν, αλλά επαγρυπνούν. Δεν προκαλούν ποτέ, αλλά ξέρουν να αντιδρούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση περί άκυρου εγγράφου μεταξύ Τουρκίας και μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης, που δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και που απειλεί όλα τα γειτονικά κράτη και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

«Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου, σκιτσάροντας ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες και σβήνοντας ολόκληρα νησιά. Αυτά έχουν και παρουσία και, προφανώς, κυριαρχικά δικαιώματα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να στείλουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τα δικά τους αυστηρότερα μηνύματα στην Τουρκία.

Τέλος, στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία, στην παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα καθιστώντας την Ελλάδα 6η επενδυτική δύναμη, μίλησε για τον τουρισμό, για τις μετακινήσεις και για μεγάλους οδικούς άξονες που μπορεί να μετατρέψουν τις δύο χώρες σε σημαντικούς κόμβους, για θέματα ενεργειακής συνεργασίας και έκλεισε με την προτροπή η πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, να γίνει ένα παράδειγμα φιλίας και προόδου για όλους.

Στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Δημοφιλή