Ενίσχυση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μία πρωτοβουλία για να αναβαθμιστεί η συνεργασία στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
HuffPost Greece

Η Πρέσβυς του Ισράηλ, κυρία Ιρίτ Μπέν-Άμπα φιλοξένησε στην οικία της την εκδήλωση «Σπουδές στο Ισραήλ» για την ενίσχυση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας στην εκπαίδευση με Έλληνες απόφοιτους Ισραηλινών πανεπιστημίων η/και Έλληνες που ακοκολούθησαν σπουδές στη χώρα με υποτροφίες της Ισραηλινής Κυβέρνησης.

Οι προσκεκλημμένοι προήλθαν από ένα εύρυ ακαδημαϊκό φάσμα σπουδών, από κοινωνικές ως θετικές επιστήμες, σε κορυφαία ιδρύματα ανώτατης εκπαιδεύσης του Ισραήλ όπως τα παγκοσμίως γνωστά Technion – Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann, από τα οποία έχουν προέλθει πολλοί Νομπελίστες, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο Bar Ilan, τα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και της Χάιφα και το Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Νέγκεβ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Κοινοβουλετικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, βουλευτής κ. Δήμητρης Σεβαστάκης, η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, κυρία Νίκη Κεραμέως, στελέχη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητές διαφόρων ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φοιτητές από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για σπουδές στο Ισραήλ.

Στην παρέμβασή της, η Ισραηλινή Πρέσβυς δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια του Ισραήλ έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη με πολλά από αυτά να κατατάσσονται σήμερα ανάμεσα στα 100 καλύτερα στον κόσμο. Αναφέρε ότι την τελευταία δεκαετία, 155 Έλληνες έλαβαν βίζα σπουδών για το Ισραήλ, το 1/5 των οποίων έλαβαν υποτροφία απο το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 2012 μέχρι το 2018, 26 υποτροφίες δόθηκαν σε Έλληνες σπουδαστές από την Ισραηλινή Κυβέρνηση για την εκμάθηση της εβραϊκής ή αραβικής γλώσσας και για γενικές σπουδές. Η κυρία Μπέν –Άμπα υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ελληνο-ισραηλινή συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία μετέχει και το Ισραήλ όπως το Horizon 2020 και το Erasmus+, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Θεσσαλίας με το Ben Gurion για ανταλλαγές σπουδαστών. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι περίπου 12.000 χιλιάδες ξένοι φοιτητές σπουδάζουν σε Ισραηλινά πανεπιστήμια, πολλά εκ των οποίων προσφέρουν τώρα μαθήματα και στα αγγλικά. Τέλος, σήμείωσε ότι τα Ισραηλινά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι από τα κορυφαία του κόσμου σε σπουδές καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ο Δρ. Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat του Πανεπιστημίου Bar Ilan, δήλωσε ότι πέρα από την αρτιότητα των σπουδών και τις γνώσεις που υπάρχουν στο Ισραήλ στον τομέα των γεωστρατικών μελετών, υπάρχει πολύ καλή οργάνωση και μεγάλη υποστήριξη των Ισραηλινών Καθηγητών στους ερευνητές. Προσέθεσε επίσης ότι οι Ισραηλινοί είναι πολύ ανοικτοί σε νέες ιδέες και ότι οι ίδιος προτείνει ανεπιφύλακτα σπουδές στο Ισραήλ στις διαλέξεις του σε φοιητητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Η κυρία Κερασία Μαλαγιώργη, υποφήφια διδάκτορ κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία ακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ben Gurion με υποτροφία της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι γνωστό για τις σπουδές που προσφέρει σε τεχνολογικά πεδία είναι εξίσου καλό στο επίπεδο των κοινωνικών επιστημών. Ανάφερε ότι οι Ισραηλινοί καθηγητές της προσφέραν κάθε υποστήριξη, απέκτησε εργαλεία για της μεταγενέστερες σπουδές της, ενώ η εμπειρία της την οδήγησε να αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον για το Ολοκαύτωμα και την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων. Είπε ότι το καλύτερο κομμάτι των σπουδών της ήταν ότι μπόρεσε να μάθει από κοντά για την ισραηλινή κοινωνία χαρακτηρίζοντας τους Ισραηλινούς ως πολύ ζεστούς ανθρώπους με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Δήλωσε ότι «στο Ισραήλ αισθάνεσαι πολύ περηφάνος που είσαι Έλληνας».

Στο τέλος της εκδήλωσης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια κοινότητα όπου οι Έλληνες που ακολούθησαν σπουδές στο Ισραήλ μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να προσφέρουν χρήσιμες πληροφοφίες σε άτομα που ενδιαφέρονται για σπουδές στην χώρα.

Δημοφιλή