Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - Στόχος το Ιράν

Και κατόπιν πιέσεων του Ισραήλ.
OLIVIER DOULIERY via Getty Images

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή και να διπλασιάσει τις προσπάθειες που ανακοίνωσε τον Μάιο για να αντιμετωπίσει την «απειλή του Ιράν», γράφει η Wall Street Journal. Το σχετικό δημοσίευμα μάλιστα ήρθε τη στιγμή που Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνάντηση που είχε στην Λισαβόνα με τον αμερικανό υπ.Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ζήτησε οι ΗΠΑ να «αυξήσουν την πίεση» που ασκούν στην κυβέρνηση του Ιράν.

Το Πεντάγωνο ήδη ανέπτυξε την άνοιξη επιπλέον 14.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι προστέθηκαν στους περίπου 70.000 οι οποίοι σταθμεύουν στην περιοχή για να «εγγυώνται την ασφάλεια της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα η οποία επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα εντός του τρέχοντα μήνα.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πέραν άλλων 14.000 επιπλέον στρατιωτικών, το Πεντάγωνο ενδέχεται επίσης να αναπτύξει στην περιοχή δεκάδες ακόμη πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανάπτυξη των ενισχύσεων αυτών έχει σκοπό να αποτραπεί μια επίθεση του Ιράν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον έχει επιρρίψει ευθύνες για διάφορα επεισόδια και επιθέσεις στο Ιράν.

Δυτικές δυνάμεις και η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, κατηγόρησαν ιδίως την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο πως βρισκόταν πίσω από αεροπορικά πλήγματα εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι επιθέσεις αυτές ανέστειλαν μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου και οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών του αργού.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατήγγειλε τον Οκτώβριο την «κακόβουλη συμπεριφορά» του Ιράν και την «εκστρατεία» στην οποία κατ’ αυτόν έχει αποδυθεί η Τεχεράνη για «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή» και να προκαλέσει προβλήματα «στην παγκόσμια οικονομία».

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της λεγόμενης κεντρικής διοίκησης (USCENTCOM), που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για έλλειψη μέσων στην περιοχή.

«Η περιοχή που πρέπει να καλύπτουμε είναι πολύ μεγάλη. Για να το πούμε απλά, δεν διαθέτουμε αρκετούς πόρους», είχε πει ο στρατηγός κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Μπαχρέιν, αρνούμενος ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από την περιοχή.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ το 2017, η ένταση δεν έχει πάψει να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και η Ουάσινγκτον επιβάλλει από πέρυσι βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ απέσυρε τον Μάιο του 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, η οποία είχε συναφθεί επί των ημερών του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα χθες ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει «διατεθειμένη να συζητήσει» με την Ουάσινγκτον, με προϋπόθεση την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Νετανιάχου-Πομπέο

Στο μεταξύ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες Τετάρτη στη Λισαβόνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, για να ζητήσει οι ΗΠΑ να «αυξήσουν την πίεση» που ασκούν στην κυβέρνηση του Ιράν, που «τρέμει» κατ’ αυτόν, με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις και τις ταραχές στη Μέση Ανατολή που έχουν βάλει σε αρκετές περιπτώσεις την Τεχεράνη σε θέση άμυνας.

«Το πρώτο ζήτημα που θέλω να εγείρω είναι το Ιράν, το δεύτερο είναι το Ιράν, το τρίτο επίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, πριν καταγγείλει πως η Ισλαμική Δημοκρατία «εντείνει την επιθετικότητά μας καθώς μιλάμε».

«Συζητήσαμε για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στην περιοχή (...) και για άλλα θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε μέσω Twitter ο Πομπέο μετά τη συνάντηση, που υπήρξε κατ’ αυτόν «παραγωγική».

Εξαίροντας τη «συνεκτική πολιτική πίεσης στο Ιράν από πλευράς του προέδρου [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ», ο Νετανιάχου — ο επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς, που παίζει το τρέχον διάστημα την πολιτική του επιβίωση, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και διαφθορά από τη δικαιοσύνη — σημείωσε πως χάρη στις «τρομερές αμερικανικές κυρώσεις», τελευταία «βλέπουμε την ιρανική αυτοκρατορία να τρέμει» εν μέσω των «διαδηλώσεων στην Τεχεράνη, στη Βαγδάτη και στη Βηρυτό», πριν κρίνει πως «είναι σημαντικό να αυξηθεί η πίεση».

Η συνάντηση των Νετανιάχου και Πομπέο στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ακολούθησε τηλεφωνική συνδιάλεξη του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Τραμπ την Κυριακή

Το ζήτημα της αποκατάστασης «της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή» και οι «διαδηλώσεις εναντίον του Ιράν στη Βαγδάτη και στη Βηρυτό» ήταν εξάλλου ανάμεσα στα «κεντρικά» θέματα στις επαφές που έκανε ο Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Λονδίνο, όπως επισήμανε ο ίδιος στη Λισαβόνα.

Ο Πομπέο, που σήμερα αναμένεται στο Μαρόκο, άλλαξε το πρόγραμμά του για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου προηγουμένως. Πριν αναχωρήσει για τη Ραμπάτ, αναμένεται να κάνει δηλώσεις στον Τύπο σήμερα το πρωί, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστου Σάντους Σίλβα.

Πηγές: Τhe Wall Street Journal, AFP, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή