ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/03/2020 14:29 EET | Updated 04/03/2020 20:51 EET

Εννέα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα - Με βαριά πνευμονία ο πρώτος ασθενής στην Πάτρα

Είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Eurokinissi

Εννέα είναι πλέον τα κρούσματα στη Ελλάδα καθώς το μεσημέρι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε ένας ακόμη ασθενής στην Πάτρα, όπου καταγράφεται και το πρώτο κρούσμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό ηλικίας 66 ετών από την περιοχή της Αμαλιάδας που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι σε Αίγυπτο και Ισραήλ. 

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Προς το παρόν δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Ο ηλικιωμένος εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ′ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας. Στο πλαίσιο του ελέγχου για το κοροναϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον ιό.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης είχε ανακοινωθεί το όγδοο κρούσμα. Πρόκειται επίσης για έλληνα πολίτη, μέσης ηλικίας ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Το πέμπτο κρούσμα ήταν μια γυναίκα η οποία προσβλήθηκε από τον ιό από την 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αυτή ήταν και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι αρμόδιοι αναζητούν τα άτομα τα οποία οι δύο ασθενείς έχουν έρθει σε επαφή προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις και να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. 

Στο μεταξύ, σε αυστηρή κατ′ οίκον απομόνωση τέθηκε από την Τετάρτη η οικογένεια του έβδομου κρούσματος στη χώρα μας. Πρόκειται για τον άνδρα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, καθώς είχε ανιχνευτεί θετικός στον κορονοϊό, αλλά στη συνέχεια εμφάνισε σύμπτωμα ίωσης. Τα παιδιά του δεν έχουν πάει στο σχολείο από την περασμένη Πέμπτη - πριν εμφανίσει συμπτώματα ο πατέρας τους - όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είτε είναι Έλληνες ταξιδιώτες - κυρίως από Βόρεια Ιταλία- είτε άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους πρώτους, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού βρίσκεται υπό έλεγχο.