«Ενοχλημένη» η τουρκική πρεσβεία για τη στάση «τρίτων» στα ελληνοτουρκικά

Κάνει λόγο για «γενικότητες» ως προς το διεθνές δίκαιο που ισχυρίζεται πως μπορεί να είναι «παραπλανητικές», αλλά αποφεύγει να πει ευθέως πού αναφέρεται.
Anadolu Agency via Getty Images

Σε ανάρτηση «δυσαρέσκειας» και «ενόχλησης» στο Twitter, σχετικά με αυτά που χαρακτηρίζει «παραπλανητικά» και «γενικότητες» σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, προέβη η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και των τουρκικών εξαγγελιών σε σχέση με το παράνομο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Τουρκία με την υποστηριζόμενη στρατιωτικά από την ίδια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Δεν είναι αρκετό- και κάποιες φορές παραπλανητικό- να αναφέρεται κανείς σε γενικότητες στο Διεθνές Δίκαιο, ειδικά εάν κάποιος αρχίζει να αναφέρεται σε θέματα που εμπλέκουν άλλους. Εάν “τρίτοι” επιθυμούν πραγματικά να φανούν χρήσιμοι στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, θα έπρεπε να εξετάσουν όχι μόνο κάποια από τα αγαπημένα τους άρθρα σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά επίσης και την κατεύθυνση της διεθνούς ομολογίας στο πλαίσιο της σύγχρονης νομικής αρχιτεκτονικής. Όπως λένε, δεν υπάρχει τίποτε πιο μισητό από μια κακή συμβουλή» αναφέρεται στα επίμαχα tweets.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε στον χαρακτηρισμό του τουρκολιβυκού μνημονίου ως «προκλητικού και μη βοηθητικού», μετά τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Φαγέζ αλ Σάρατζ. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», είχε υπογραμμίσει σχετικά.

Ακόμη, την Τρίτη, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ζήτησε να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας πως «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή». Σε αντίστοιχα σχόλια προέβη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Δημοφιλή